Народно събрание

Халил Летифов: Председателят на НС подвежда хората. Още няма отговор на въпроса към Рашков за полицейския произвол

Г-н председател на НС, явно сте подведен и подвеждате хората. Отговор на въпроса към вътрешния министър Бойко Рашков все още няма. Това заяви зам.-председателят на ДПС и на парламентарната й група Халил Летифов в парламентарна процедура.

Въпросът към Рашков бе зададен от лидера на ДПС и председател на ПГ на ДПС Мустафа Карадайъ още на 15 декември 2021 г. И до днес в сайта на парламента срещу него стои статус „отговорено”, но Рашков така и не е предоставил поисканите от Карадайъ документи за всички над 20 000 цитирани от министъра в медиите случаи на полицейски проверки по време на избори през юли и ноември, от които едва около 200 са стигнали до прокуратурата. Това са случаи на полицейски произвол и милиционарщина, подчерта многократно в пленарната зала Карадайъ, припомняйки как полицаите влизаха в домовете на уязвими хора с ТЕЛК.

За да просъществува парламентаризмът и тази институция като най висш орган на държавност в нашата Република, ние имаме правила, които трябва да спазваме, подчерта Летифов. Ние имаме Конституция, ние имаме закони, ние имаме Правилник за организация на дейността на Народното събрание, които ни правят свободни. Които ние спазваме и които ни правят равни, изтъкна още Халил Летифов. Той призова председателя на НС Никола Минчев да изиска отговор на въпроса. И припомни, че според Правилника на НС министрите и всички длъжностни лица за задължени да предоставят поисканите от народните представители документи.

 

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност