Събития

Ръководството на ДПС проведе онлайн среща с НСОРБ за проблемите и предизвикателствата пред общините в България

По покана на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ) се проведе видео среща със зам.-председателите на ПГ на ДПС Халил Летифов и Хамид Хамид за обсъждане на актуалните въпроси, пред които се изправят общините в условията на извънредно положение. На видео срещата със зам.-председателите на ПГ на ДПС се включиха кметовете на Кърджали – Хасан Азис, който е и зам.-председател на ДПС, на Троян – Донка Михайлова и на Димитровград – Иво Димов, които са и заместник-председатели на УС на НСОРБ, както и членът на ръководството на Сдружението и кмет на Елин Пелин Ивайло Симеонов и изпълнителният директор на организацията Силвия Георгиева.

Кметовете споделиха тревогата си от влошаващото се финансово състояние на общините, обсъдиха с народните представители своите предложения за подкрепа и потърсиха другата гледна точка за приемливостта на предлаганите решения.

Два акцента постави в разговора кметът на Кърджали, който беше символичния домакин на срещата: възможните бъдещи промени в законодателството, касаещо местните данъци и такси и активните мерки, насочени към бизнеса, които НСОРБ предлага, като инструмент за съживяване и на общините.

Кметът на Кърджали Хасан Азис обърна внимание, че очакването на неговите колеги е в настоящия момент не да се говори за ограничаване на местните приходи, а съвместно да се търсят възможностите за разширяване спектъра от източници на приходи за общините.

Заместник-председателят на ПГ на ДПС Халил Летифов оцени инициативата на НСОРБ като навременна и необходима. Той сподели, че депутатите също с тревога следят случващото се в общините. „В ДПС имаме особена чувствителност към това, което се случва в местната власт. Вие сте властта, която е най-близо до хората, затова чуваемостта е важна“ – подчерта Летифов. Той увери ръководството на НСОРБ, че неговите колеги ще се отнесат отговорно към поставените проблеми, повдигнатите въпроси ще бъдат разгледани на заседание на парламентарната група и ще бъдат обмислени възможните действия, с които народните представители да подкрепят общините.

Летифов изрази позицията на своята партия, че местната власт трябва да бъде във фокуса на подкрепа от страна на държавата, като за това да бъдат намерени подходящите механизми и ефектът от тази подкрепа да стане ясен за хората. Той обърна внимание, че в настоящата ситуация съществува риск популизмът да изиграе лоша шега и на местната власт, и на хората по места. „Темата за местните данъци и такси е съществена и заиграването в тази област е обезпокоително“, подчерта Летифов и увери кметовете, че народните представители ще обсъдят проблема с необходимата отговорност.

„Епидемията създава условия да подходим по нов начин към комуникацията. Общините са на първа линия и за депутатите прекият контакт с кметовете е важен“ – подчерта заместник-председателят на ПГ на ДПС Хамид Хамид. Той също обърна внимание, че пространството е отровено от популизъм. „За наше съжаление този популизъм лесно се умножава по безотговорността на политици, сектори, браншови организации, които ще искат да се харесат на някого или да подпомогнат някого. Ефектът ще рефлектира върху държавата и конкретните общини. Ние ще призовем силата на разума да не се залита по подобни предложения“ – увери кметовете Хамид.

Той сподели с ръководството на НСОРБ своите наблюдения, че би било неразумно след подобна криза да се говори за намаляване на данъци и такси, още повече, че страната ни се слави с едни от най-ниските налози. „Не бихме си позволили да подкрепим решения, които ще ощетят системите за нормално функциониране на държавата. Държавата трябва да гарантира нормалното функциониране на системите и с остатъка да подпомага икономическите субекти“ – обобщи позицията на ДПС Хамид Хамид. Той изрази подкрепа за кметовете в разбирането им, че „наказвайки“ общините съществува реална опасност да бъдат наказани всички граждани, защото ще им бъде отнето правото на съвременни публични услуги.

Депутатите увериха ръководството на Сдружението на общините, че в предстоящите обсъждания на мерките след извънредното положение ролята на общините няма да бъде пренебрегната и ще търсят механизми за взаимодействие с всички политически сили по този въпрос.

Към важните мерки за преодоляване на кризата в общинските финанси, кметовете включват и възможността на общините да бъде предоставен достъп до нисколихвено или безлихвено кредитиране. Към народните представители те се обърнаха с молба за разбиране - да не бъде допускано запориране на сметки на общините, така както това е направено за граждани и юридически лица.

Народният представител Хамид Хамид обърна внимание, че във внесения от правителството  законопроект за мерките след края на извънредното положение, се предвижда удължаване на срока на забраната за налагане на запори и пое ангажимент да сондира със своите колеги възможността да общините този срок да бъде удължен до края на 2020 г.

Ръководството на НСОРБ изрази благодарност към народните представители за изразената подкрепа и за усещането, че в условия на криза местната власт и народните представители мислят в една посока – да бъдат подпомогнати гражданите.

 

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност