Събития

Мустафа Карадайъ от Ябланово: От историята да съградим по-доброто бъдеще!

DSC 1730

35 години след онези грозни събития тук в Ябланово, ние сме на този площад, за да си спомняме и припомняме онези събития и за да прехвърлим тези спомени и тази история с нейната фактология на идващите поколения. Това каза председателят на ДПС Мустафа Карадайъ на възпоменателния митинг от т. нар. „възродителен процес” с Ябланово през 1985 година.

Карадайъ каза, че историята е такава, каквато е и независимо дали ще си затваряме  очите пред фактите на историята, тя няма да се промени. Ние сме длъжни да си вземем поуката и уроците от историята. На база поуките от историята, да имаме здравата основа, за да можем да градим бъдещето, добави той.

Лидерът на ДПС припомни за опита за насилствена асимилация на мюсюлманите в България през 60-те, 70-те и 80-те години. Независимо дали ще се пише в учебниците и по какъв начин е влязло в архивите. Ние сме на тези площади, за да носим тази история в нашите души, каза още той. Лидерът каза, че тя е нужна за здравата ни основа и се вижда, че със стихийни действия не може да се дава отпор на тоталитарния комунистически режим и поради това под ръководоството на г-н Ахмед Доган през 1985г. се създава нелегалната организация в България.

Председателят припомни, че през 1986г. Доган е осъден на 10 години лишаване от свобода и каза, че от затворите борбата не спира. Борбата продължава, за да може мирните майски протести да се организират от д-р Ахмед  Доган от затворите в Североизточна България. Карадайъ припомни фактите, че държавата застана с танковете и автоматите срещу мирните протести и имаме свидни жертви и там.

На 22 декември 1989г. г-н Доган беше освободен от затвора и  две седмици след това на 4 януари 1990г. се учреди ДПС, припомни още лидерът. „Единственото обединение до днес, в което всички етноси със своята гордост и достойнство могат да застанат рамо до рамо, защото основна ценност за нас е заедността. За нас различието не е проблем, богатство. Ние имаме нуждата всеки един да отстоява своята идентичност.”

30 години ДПС, 30 години демокрация в България, обяви още лидерът. Демокрацията дойде още през 1991г. от трибуната на Народното събрание. При наличието на все още Варшавски договор, нашият почетен председател д-р Ахмед Доган очерта пътя на България и каза, че мястото на България е в Европа, но пътя към Европа минава през Босфора. Днес това е факт, бе категоричен той. България стана член на ЕС, когато ДПС беше мандатоносител на изпълнителната власт през 2007г. Но, за да стане член на ЕС, първо България стана член на НАТО през 2004г., когато ДПС беше коалиционен партньор. За членството на България в НАТО и ЕС, ДПС има съществен принос и никой не може да го отрече, обяви лидерът.

Карадайъ каза, че благодарение на ДПС и Българския етнически модел, чийто автор и архитект е д-р Ахмед Доган, България направи мирен преход от тоталитарна комунистическа власт към демокрация. Това е огромния ни принос за България и Балканите, каза още той.

Мустафа Карадайъ разкритикува упвавляващите като каза, че днес официалната власт е властта на омразата, противопоставянето, защото без да има нужда от това, националисти днес са във властта.

Да видим как ГЕРБ е научило уроците от тази история, каза Карадайъ и напомни смяната на имената на местности и топоними в община Стара Загора. „Възродителен процес” на местностите и топонимите, каза той. ГЕРБ е взело поука и урок от тази история, за да чуем зам.-председателя на ГЕРБ Красимир Велчев от трибуната на НС да казва, че „такива събития не са се случвали и тези хора са се самонаранявали”. Ако тези уроци сме си взели от историята и ГЕРБ е научило своите уроци, или Красимир Велчев няма да е в ГЕРБ или аз няма да съм в ГЕРБ, ако не споделям това, което казва, обяви лидерът.

Той напомни и за глобата за говорене на турски език по време на предизборна кампания и каза, че преди 1989г. глобата за говорене на турски език беше 20 лева, а днес по времето на Борисов е 2000 лева.

За изучаването на турски език по закон държавата има задължението да отпечата учебниците на децата до седми клас и да са безплатни, но виждаме, че учебниците на турски език не са дело на държавата, обяви лидерът.

Нека да бъдем горди и достойни граждани на нашата Родина, защото в ДПС от 30 години имаме самочувствието, че сме пазители на целостта на нашата страна. Че сме гарант за мира и стабилността в България, заключи Мустафа Карадайъ.

Бяха поднесени венци и цветя пред чешмата-паметник в село Ябланово в памет на жертвите на т.нар „възродителен процес”.

Венци и цветя бяха поднесени и в село Филаретово в памет на жертвите на т.нар. „възродителен процес”.

На възпоменателния митинг присъстваха и зам.председателите на ДПС Ахмед Ахмедов и Янко Янков, председателят на Младежко ДПС и евродепутат Илхан Кючюк, народните представители Имрен Мехмедова, Ерол Мехмед, Джейхан Ибрямов и Севим Али, областни председатели на ДПС, членове и симпатизанти от областта и съседните области и гости от Турция.        


DSC 1683

  

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност