Събития

Изказване на председателя на ДПС Мустафа Карадайъ на тържеството по случай 30 годишнината от учредяването на ДПС

Уважаеми г-н Почетен председател,
Уважаеми учредители на ДПС,
Уважаеми членове и симпатизанти на ДПС,
Уважаеми госпожи и господа!

Опитите за насилствена асимилация и жертвите от тези събития – още през 60-те, 70-те, 84-85-а, та до 89-а година, са причината преди 35 години да се създаде нелегална организация от д-р Ахмед Доган.
През 1985 година г-н Доган създава нелегална организация на принципа „война без оръжие“. С мисленето на философ и методите на революционер, използвайки своя научен потенциал и академичен опит, г-н Ахмед Доган трасира пътя за постигане на пълна победа за човешки права и свободи, дискредитиране на тоталитарната власт и в крайна сметка това довежда и до падането на комунистическата власт в България. Генерираната прогноза се сбъдва. Разбирането, че със стихийни действия не може да се противопостави на властта, е в основата на организираната нелегална дейност. В името на правата и свободите на човека, в името на справедливостта. С ясното съзнание, че цялата държавна машина ще бъде впрегната за унищожаване на тази нелегална организация. Независимо от това, борбата продължава. Защото за г-н Доган и за неговите съмишленици правата на човека са над всичко. Още тогава, обединени от обща кауза, нито един от тях не предава организацията, не написва и ред срещу свой нелегален съмишленик или срещу който и да е от турското малцинство. Този факт впечатлява изключително силно следователите по делото, както се вижда от документите, събрани в кориците на делото срещу нашия почетен председател д-р Ахмед Доган, по което той е осъден на 10 години лишаване от свобода, 3 години задължително заселване след тях и отнемане на всички научни звания. По времето, прекарано в затвора, 9 месеца в килия „смъртен“, г-н Доган не спира с реализирането на своя план организирано да се постигне победа чрез мирни протести.
Когато на 12 юни 1989 г. г-н Доган отново се оказва в Главно следствено управление като организатор и ръководител на майските събития, той вижда, че органите на Държавна сигурност са в задънена улица, и приема това като реванш, и „то може би най-големият реванш в живота“, както сам признава, защото „размерите бяха изключително големи и трусът беше толкова голям, че имаше и последствия…“ – падането на комунистическия режим.
Едновременно с това, вярвайки, че светът трябва да разбере, че преименуването на българските турци нито е доброволно, нито е спонтанно, декларация на г-н Доган, изнесена тайно от затвора, е прочетена на 31 май 1989 г. на Първата конференция по човешките измерения в Париж.
Наистина от дейността на нелегалната организация има сериозни последствия за тоталитарната власт. Постигнатата победа за връщане на рождените, майчините имена е само началото на процеса за защита на човешките права и свободи, за справедливост и достойни условия на живот за всеки човек.
На 22 декември 1989 г. след амнистия г-н Доган излиза на свобода от затвора и две седмици след това учредява ДПС.
На 4 януари 1990 г.
Днес отбелязваме годишнина именно от това събитие.
От мое име и от името на Централното оперативно бюро ви поздравявам с 30-годишнината на Движение за права и свободи и ви пожелавам много здраве и сили, вдъхновение и решителност за нови успехи и победи за по-добър живот на всички български граждани, за просперитет на страната, региона и Европа!
Движението за права и свободи още от създаването си последователно провежда своята политика и носи своята отговорност за мира и демокрацията в страната, за евроатлантическото бъдеще на България, за стабилността в региона и просперитета на цяла Европа. ДПС има съществен принос за членството на България в НАТО и Европейския съюз. Твърда и непоколебима е нашата позиция и неотклонно следваме пътя, начертан от нашия почетен председател д-р Ахмед Доган.
И така, вече 30 години отстояваме правата и свободите на всички български граждани, достойнството на всеки един човек, пазим и защитаваме демокрацията и сме гарант за мира и стабилността в страната и региона. Работим усилено за включването на свободните и активни граждани в управлението и решаването на проблемите на хората, за създаването и за гарантиране на здравословни условия за живот, за чиста среда, за чиста вода, за чисти храни, чист въздух и чиста енергия. Това е изключително важно особено сега, когато климатичните и екологични промени са сериозна заплаха за целия свят.
Независимо от трудностите и предизвикателствата, ние отговорно ще продължим да изпълняваме своята мисия като намираме сили и опора в нашата биография, в нашата заедност и в евроатлантическите ценности. Нека, обединени от общата ни кауза ДПС, отговорно и осъзнато да продължим политическите идеи на учредителя и създателя на партия ДПС – нашият почетен председател д-р Ахмед Доган.

Честит празник!
Мустафа Карадайъ
Председател на ДПС

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност