Народно събрание

Единодушно със 133 гласа „за“ Народното събрание прие декларация в подкрепа на евроатлантическия път на Грузия и предоставянето на статут на страна кандидат за членство в Европейския съюз

Парламентарните групи на ДПС, ГЕРБ и ПП подкрепиха  декларация в подкрепа на евроатлантическия път на Грузия и предоставянето на статут на страна кандидат за членство в Европейския съюз (ЕС). Декларацията бе приета единодушно със 133 гласа „за“. С нея българският парламент изразява пълна солидарност със стремежите на грузинското общество за постигането на общо европейско и евроатлантическо бъдеще.

В декларацията се заявява, че с цел предоставяне на Грузия на статут на страна кандидат за членство в ЕС в най-кратък срок, Народното събрание окуражава постигането на осезаем напредък в изпълнението на препоръките на Европейската комисия от юни 2022 г. и насърчава убедителното й сближаване с позициите на ЕС в областта на Общата външна политика и политика за сигурност. Българският парламент поздравява Грузия за положените усилия за провеждането на реформи и заявява своята готовност да предостави всяка подкрепа по европейския и евроатлантическия път на страната, включително за приемането на необходимите законодателни промени, прилагането на правото на ЕС и изграждането на капацитет.

Народното събрание осъжда продължаващата незаконна окупация от Руската федерация на грузинските територии Абхазия и Цхинвали/Южна Осетия и безусловно подкрепя независимостта, суверенитета и териториалната цялост на Грузия в нейните международно признати граници.

В декларацията се припомнят принципите, залегнали в Устава на ООН за зачитане на независимостта, суверенитета и териториалната цялост на държавите, както и правото им сами да избират своето бъдеще. Отчитат се сериозните предизвикателства и отраженията на войната в Украйна върху Европа и страните от Източното партньорство, в това число и върху сигурността, социално-икономическото развитие и вътрешнополитическата стабилност на Грузия.

Народното събрание посочва в документа, че оценява приноса на Грузия като ключов партньор на България, Европейския съюз и НАТО в Черноморския регион и Южен Кавказ. Парламентът потвърждава неотклонната подкрепа на България за политиката на разширяване на ЕС и политиката на „Отворени врати“ на НАТО, които имат както преобразуваща сила за осъществяването на реформи, свързани с демокрацията, върховенството на правото и правата на човека, така и съществен принос за стабилността и сигурността в Европа.

В Декларацията в подкрепа на евроатлантическия път на Грузия и предоставяне на статут на страна кандидат за членство в ЕС се подчертава, че процесът на присъединяване към Съюза е национална задача за всяка страна, която се стреми към членство и той е успешен, когато обединява усилията на цялото й общество, институции и политически представители.

Декларацията можете да  видите ТУК

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност