Народно събрание

Цветан Енчев към Бойко Рашков: Изкарах три предизборни кампании и мога да ви кажа какво съм преживял като оказан натиск и тормоз

Въпросът за поредния случай на претърсен дом по време на изборите миналата година зададе на вътрешния министър Бойко Рашков народният представител от ДПС Цветан Енчев. Той разказа в пленарната зала случая на Анатоли Марков Вачев от 10 юли 2021 г.

Това е един от многото случаи, в които служители на Министерството на вътрешните работи, използвайки законовото им право, дадено им в чл. 83, ал. 1, извършват проверка в помещения със съгласието или без такова от техните обитатели. На въпросното лице е извършено претърсване в дома му, преди това е претърсено и заведението му. Семейството му е изкарано на улицата в жегата, заедно с 6-месечното му дете, каза Енчев. Той припомни на министър Рашков, че се проверяват домовете на хората, ако сигналът срещу тях е за тежко престъпление.

Чудите се г-н Рашков, защо постоянно питаме едно и също. Защото, ако този сигнал се окаже неверен, има един текст в Наказателния кодекс, който се казва: „Набеждаване“. Има и друг текст, който казва, че който влезе в чуждо жилище като употреби за това сила или злоупотреби с власт, се наказва съответно с лишаване от свобода, заяви народният представител от ДПС. И настоя да знае на какво основание е било претърсването на жилището на Анатоли Марков, уведомена ли е била прокуратурата и какви са по-нататъшните действия по случая.

Министър Рашков заяви, че лице с такова име по автоматизираната информационна система не съществува, че има друго лице със съвпадащи имена, но не и трите, и за него има подаден сигнал. Това ли е тормозът, когато служителите на реда си изпълняват задълженията по закон и по Конституция, каза министърът.

Изкарах три кампании, уважаеми господин министър, и мога да Ви кажа за себе си какво съм преживял като оказан натиск и тормоз.
Нямаше човек или заведение, или място, където има възможност да се събират български граждани, което аз през тези три кампании да не съм посетил и съответно да не съм говорил с тези хора по най-обикновени политически теми, които касаят българските граждани в съответното населено място, в съответната община, в съответната област. Нямаше място, в което съм бил, което да не е посетено от органи на Министерството на вътрешните работи. Нямаше човек, с когото съм общувал, който да не е проверен по един или друг начин, който да не е предупреден да не извършва престъпна дейност, заяви Цветан Енчев.

Това е тормоз, господин министър. Индиректно Вие с действията, които извършваха органите, казваха на всички тези хора, че Цветан Иванов Енчев – кандидат за народен представител в Шести многомандатен избирателен район, говорейки с Вас, ние Ви предупреждаваме да не правите престъпление, възмути се народният представител.

 

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност