Народно събрание

Цветан Енчев: Закриването на специализираното правосъдие е прибързано и грешно, може да произведем нова криза

Закриването на специализираното правосъдие е грешно и прибързано. Това е абсолютно политическо решение, което за жалост едва ли ще подобри правораздаването в България. Дано не произведем още една криза, но мисля, че вървим точно натам. Това заяви народният представител от ДПС Цветан Енчев, член на парламентарната Комисия по конституционни и правни въпроса, по време на дебата за закриването на специализираното правосъдие. След 3 часа дискусия в пленарна зала мнозинството прие на първо четене промените в Закона за съдебната власт, внесени от Министерския съвет, с които специализираните съдилища и прокуратури се закриват.

Обществото иска ефективна борба с престъпността и присъди. Но не присъди на всяка цена, а справедливи - такива, каквито подсъдимите са заслужили, заяви още Енчев. Той бе категоричен, че специализираното правосъдие има своите кусури, но и своите резултати.

Европейските институции оцениха високо работата на специализираното правосъдие и в доклада от 2019 година беше прекратен мониторингът на България. Това е израз на международно признание към специализираната прокуратура на България, изтъкна народният представител от ДПС.

Признание е и фактът, че през следващите 4 години нашата специализирана прокуратура, независимо от нейните кусури, ще ръководи секретариата на постоянната Конференция на прокурорите, работещи по дела за организирани престъпления под егидата на Европейската организация за сътрудничество и сигурност, каза Енчев. И подчерта, че за него няма юридическа логика в проекта за закриване на специализираното правосъдие.

Как ще освобождаваме и преназначаваме магистрати? Как ще продължат делата? Как ще гарантираме несменяемост в съдебните състави, как ще постигнем бързо и справедливо правосъдие за българските граждани, попита Цветан Енчев. И заяви, че специализираното правосъдие се нуждае от анализ и чак тогава да се предприемат мерки.

Защото това, което правим - директното закриване, лъха на саморазправа. Не бих искал да мисля за много по-тежки неща като възможност определени дела срещу конкретни хора да не стигнат до присъда, коментира народният представител от ДПС.

 

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност