Народно събрание

Хасан Адемов: Хората с увреждания трябва да получават качествени помощно-технически средства. Настояваме да се предвидят допълнителни средства в актуализирания бюджет

Хората с увреждания имат нужда да получат качествени и отговарящи на съвременни стандарти помощно-технически средства. Това заяви зам. председателят на Комисията по здравеопазване в парламента Хасан Адемов като се обърна към председателя на НЗОК проф. д-р Петко Салчев.

"В края сме на една тема, която продължава повече от 10 години. Тя е свързана с това дали НЗОК има право да плаща помощни технически средства, приспособления, съоръжения, медицински изделия извън обхвата на здравното осигуряване. Въпросът е изключително важен, защото най-накрая трябва да приемем, че отпускането и изплащането на тези помощни технически средства е част от медицинската дейност", заяви Хасан Адемов.

Той пропита проф. Салчев до каква степен е надеждна информационната свързаност между между ТЕЛК, МЕЛК и Националната здравноосигурителна каса, както и колко надеждна е информационната свързаност с Агенцията за хора с увреждания, където е регистъра на хората с увреждания, които имат право на технически средства.

Професор Салчев му отговори, че НЗОК вече е дала задание да се свържат тези системи на държавната фирма "Информационно осигуряване" като Касата е посочила сроковете за това. Агенцията за хората с увреждане пък вече е прехвърлила базата си данни към НЗОК.

Адемов попита и дали помощно техническите-средства, приспособления, съоръжения, медицински изделия извън обхвата на здравното осигуряване отговарят на съответните стандарти.
Той добави, че това, което е записано в новата наредба, е притеснително.

"Освен изискванията за ISO сертификат има един термин, който се казва, вътрешни правила за оценка на качеството. Може ли покрай тези вътрешни правила при оценка на качеството да се пробутат, извинявам се за този термин, да кажем рециклиране на помощно технически средства, попита Адемов.
Той припомни, че за никого не са тайна договорките между този, който изписва помощно-техническите средства и фирмите, които ги предлагат.

Оттам започва изкривяването на процедурите за отпускане на помощно-технически средства, каза Адемов. Доплащането е това, което притеснява, защото то не е регламентирано по никакъв начин с новия механизъм, добави той.

"Хората се интересуват от това, за да имат по добро качество на живот-хората с увреждания с помощта на тези помощно-технически средства, за да могат да водят независим живот.

Очевидно е, че отпуснатите 38 млн. в бюджета няма как да бъдат достатъчни. Затова настояваме при актуализацията на бюджета да бъдат заделени допълнителни средства", каза още Хасан Адемов.

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност