Народно събрание

Халил Летифов: Справедливост за жертвите на пияни и дрогирани шофьори

Най-важно е да има справедливост за жертвите на пияни и дрогирани шофьори. Това заяви председателят на парламентарната Комисия по транспорт и съобщения Халил Летифов по време на дебатите по второто четене на поправките в Наказателния кодекс, с които бяха увеличени наказанията за водачи, причинили смърт на пътя след употреба на алкохол и наркотични вещества. С тях бе въведен и затвор за шофьорите, отказали тест за алкохол и дрога.

През 2018 година се случи една огромна трагедия –  при Своге, 17 жертви, огромни дебати, повишаване на наказанията. Създадохме Държавна агенция по пътна безопасност. Но днес 5 години по-късно отново си говорим за тежки пътни произшествия, завършили фатално. Говорим си за случаи като Сливница, Черни връх, за съжаление, са много, каза Летифов. И подчерта, че България е начело в черната статистика на ЕС по смърт на пътя.

Поправките в НК и останалите закони не трябва да са на парче. Трябва да започнем цялостно решаване на проблема. Обучението по пътна безопасност трябва да започва от детската градина, след това да продължи в училищата, където тези въпроси са неглижирани, подчерта народният представител от ДПС.

Ние сме включели всичко това в учебните програми,  обучаваме децата, но не достатъчно. Днес никой не повтаря, че пешеходецът е длъжен да се огледа, когато пресича. Напротив вменяваме на всички, че той просто тръгва и автомобилът трябва да спре. Забравяме да казваме, че пред колата има мъртва зона,  необходимо й е време, за да спре, посочи още депутатът.

Халил Летифов съобщи, че за последните няколко години промените в Закона за движение по пътищата на над 100 и сега са внесени нови. Но ние не гледаме поправките в тяхната цялост - да отпушим трафика, да намалим нервността на пътя, да обучим шофьорите, да намалим разпространението на опиати, каза Летифов. И заяви: „Добре е, че за разлика от други страни в Европа, ние имаме нулева толерантност към шофьорите, употребили наркотици и алкохол.”.

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност