Народно събрание

Халил Летифов към Асен Василев: ЕК ни препоръчва инвестиции в пътна безопасност - надграждане на инфраструктурата и премахване на рисковите точки. Направено ли е?

Изпълнила ли е България препоръките на Европейската комисия за инвестиции в пътна безопасност, бе въпросът, отправен от зам.-председателя на ДПС и на ПГ на ДПС Халил Летифов към вицепремиера и финансов министър Асен Василев по време на изслушването му в парламента. Изслушването бе по искане на ДПС, а темата - Плана за възстановяване и устойчивост.

В компонент „Транспортна свързаност“ на Стълб „Свързана България“ от Плана за възстановяване и устойчивост е предвидена Инвестиция 5 „Подобряване на безопасността на движение по пътищата в Р България, чрез създаване на условия за устойчиво управление на пътната безопасност“. В тази инвестиция се предвижда разработване и интегриране на софтуерни приложения за управление и приоритизация на дейностите по пътищата за осигуряване на пътна безопасност, както и за изграждане на национална електронна система за подаване и обработване на сигнали, свързани с безопасността на пътната инфраструктура, обясни Халил Летифов, зам.-председател на парламентарната Комисия по транспорт и съобщения.

Според бележките на Европейската комисия пътната безопасност в България е много сериозен проблем, защото смъртните случаи и тежките наранявания са сред най-високите в ЕС, а реални мерки в тази посока не са залегнали в Плана. Комисията призова България да си постави цели за намаляване с 30% от общия процент на смъртните случаи и тежките наранявания от пътни произшествия към средата на 2025 г. спрямо изходното ниво на 2019 г. и да се намали поне с 50% броят на рисковите точки за пътна безопасност към края на 2025 г. спрямо изходното ниво на 2019 г.

С оглед на това ЕК предлага вместо предложеното в Плана инвестиране в специализирано оборудване и софтуерни приложения, да се инвестира в надграждане на инфраструктурата, премахване на рисковите точки за пътна безопасност, както и в надграждане и обезопасяване на тунелите, заради които има висящо дело за нарушение на европейските изисквания и според ЕК биха били повече от очевиден избор, каза Летифов. И допълни, че според ЕК софтуерните приложения изглеждат доста сложна идея, но не са необходими на този етап.

"Моят въпрос е: Взета ли е предвид тази бележка на Комисията и преработена ли е Инвестиция 5 от Компонент „Транспортна свързаност“ в съответствие с приложения на ЕК?", попита Халил Летифов.

Втората част на въпроса ми е свързана с намаляване на вредните емисии до 2030 г с 55%. Каква е стратегията и какви са мерките, които правителството е предприело по отношение на транспорта. Тъй като ние имаме заети над 100 000 души в транспортния пътнически товарен сектор и в този сектор, в който се изработват компоненти от автомобилостроене и при намаляването на вредните емисии, как ще запазим тези над 100 хил. заети в сектора, при условие че ще се намаляват вредните емисии, попита още зам.-председателят на ДПС.

Относно първия въпрос - взети са предвид бележките на Комисията. В бюджета драстично са увеличени средствата за текущ ремонт на пътищата. Тук не става въпрос само да се използват европейски средства, но и ние да си свършим работа на национално ниво, отговори Асен Василев.

Относно въпроса за декарбонизация на транспортния сектор - в рамките на Плана е заложено значително развитие на железопътния сектор, което е един естествен начин да се постигне част от тази цел, защото ако повече хора и товари могат да вървят по железопътната инфраструктура, това помага за декарбонизация на сектора, заяви още вицепремиерът. Той съобщи, че министерството на транспорта работи за цялостна стратегия на автомобилния транспорт, която е извън контекста на Плана за възстановяване.

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност