Народно събрание

Халил Летифов:Дължим отговор на обществото за "Български пощи"

Един въпрос стои със страшна тежест и ние дължим отговор на обществото, а и на всички служители на „Български пощи“ АД. И той е: Как ще защитим изпълнението на универсалната пощенска услуга? Това заяви зам.-председателят на ДПС и на ПГ на Движението Халил Летифов по време на парламентарното питане към вицепремиера по ефективно управление Калина Константинова за състоянието на "Български пощи".

Летифов обясни какво означава универсалната пощенска услуга. Тя включва приемане, пренасяне и доставки на вътрешни международни пощенски пратки, кореспондентски пратки, малки пакети, печатни произведения, пратки за незрящи и слабо виждащи лица.

С договор универсалната пощенска услуга е вменена на „Български пощи“ за срок от 15 години.Това е обнародвано в Държавен вестник бр.102 от 2010 г. Договорът изтича през 2025 г.

"Въпросът е как ние защитаваме изпълнението на универсалната пощенска услуга? Ще бъде ли продължен този договор? Ще подобрим ли условията на труд на служителите в „Български пощи“ с цел да съхраним тази институция. Тя не е просто един оператор. Ще върнем ли нейната конкурентоспособност, която беше отнета в полза на другите оператори?", попита Халил Летифов.

Приветствам идеята да се извършват и административни услуги в пощите. Предвид, че малките, отдалечени и слабо населени места нямат достъп до административни и държавни органи и услуги и пощите са единствената държавна институция която съществува в тях, каза още народният представител от ДПС.

Закриваме училища, има проблем с транспорта със свързаността, за която говорим при над 60% от населените места в страната. Закриваме болници, кабинети, като закрием и пощите, тези населени места няма да имат връзка с държавните институции, подчерта Летифов.
И попита: Ще бъдат ли защитени пощите като институция, ще бъде ли ефективно инвестирано ефективно в тях, така че да запазят статута си.

Народният представител приветства разискванията по питането, включително и проекта за решение. Той обаче предложи на вносителите и редакционна поправка, като настоя срокът за внасяне в Народното събрание на окончателни доклад на Сметна палата 29 юли, 2022г. да се увеличи до края на август.

Аргументът му е да се извърши щателен и ефективен одит като се има предви и кибер атаката срещу пощите и забавянето на възнаграждението на служителите вътре.

Халил Летифов подчерта, че остават редица въпроси за бъдещето на „Български пощи“.

Посочи, че над 2300 от пощенските станции са в по-малките населени места. Обясни, че в плана за възстановяване и устойчивост, е залегнала точка, като проект да се осигурят пилотно разгръщане на зарядни станции за електромобили за зареждане в крайна точка до 100 избрани насели места в селските райони, разположени по маршрути с туристическа дейност.

Във връзка с този факт той зададе няколко въпроса:

Първо - това държавна помощ ли е? Получена ли е такава мотификация за тази държавна помощ?

Второ - как ще бъдат избрани тези 100 населени места, при наличие на 2300 и отгоре такива?

Трето - какви ще бъдат критериите, как точно ще бъде направено това нещо?

Отбеляза че е записано „инвестицията ще бъде в пълно съответствие с принципите и насоките на инструмента на ЕС за 5G кибер сигурност, където е необходимо ще се извърши превантивен анализ на риска на доставчиците, използване на сертифицирани компоненти и процеси, както и постоянно тестване и одит.“  Заяви, че това е много важно, но и че в плана за възстановяване и устойчивост 5G-свързаността е отпаднала като проект и има неясноти както за сектор телекомуникации, така и за общността как ще се случи тази свързаност. Заключи, че всъщност така се ограничава свързаността.

 

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност