Народно събрание

Станислав Анастасов с въпрос към Асен Василев за мерките за подобряване на образованието и здравеопазването на ромските общности

 

Ще включите ли в Плана за възстановяване и устойчивост мерки за справяне с проблемите на уязвимите етнически общности, включително ромските общности, в това число мерки за социалното им включване, за подобряване на здравеопазването им и за образованието им? Този въпрос зададе зам.-председателят на ДПС
Станислав Анастасов на вицепремиера и министър на финансите Асен Василев по време на изслушването му в парламента. Изслушването бе по искане на ДПС, а темата - Плана за възстановяване и устойчивост

Този въпрос е от особена чувствителност за ДПС, каза Анастасов. И обясни, че в част 1 „Общи цели и съгласуваност“, точка трета - „Равнопоставеност на жените и мъжете и равни възможности", на Плана е посочено да се приоритизира и равнопоставеността между различни групи в обществото. На теория това би следвало да обхваща и въпросите, свързани с включването и равенството на ромите, каза Анастасов.

"На практика обаче отново не е така. ЕК поставя въпроса защо въпреки високия риск от бедност и социално изключване на ромите, много по-висок от този на общото население, то не се разглежда изрично в компонент D.2. относно социалното включване. Също така ЕК поставя въпроса и защо въпреки по-лошото здраве в сравнение с общото население, често съчетано с по-ограничен достъп до здравни грижи на членове на групи в неравностойно положение, включително ромите, то не се разглежда в компонент D.3. - за здравеопазването", подчерта народният представител от ДПС.

Нещо повече ЕК напомня на правителството, че въз основа на Рамката на ЕС за равенството на ромите от октомври 2020 г., България заедно с други държави-членки е била поканена да използва пълноценно наличното финансиране от ЕС и национално финансиране за насърчаване на социално-икономическа интеграция на маргинализираните общности, включително ромите, припомни Станислав Анастасов. И заяви, че не на последно място ЕК приканва правителството, предвид актуалността на темата, да очертае в раздела за равенство между половете и равните възможности за всички мерки, предвидени за справяне с проблемите на уязвимите етнически общности, включително ромските общности, независимо от източника на финансиране.

Детската бедност, енергийната бедност, равенство между половете, както и активни политики за десегрегация и недискриминация, също не са адресирани, каза Анастасов.

Мерките, които са включени в Плана са за преодоляване на бедност и социални проблеми при всички етнически групи, а не при конкретни. Това е принципът на равнопоставеност. Независимост от пол и етническа принадлежност, отговори Асен Василев.

Има продължаваща подкрепа на деинституциализацията на грижата за възрастни хора и хората с увреждания, като общата сума заедно с националното съфинансиране е 753 млн. Предвидени са и 24 млн. за лична мобилност и достъпност на хора с трайни увреждания, както и малко под 10 млн. за модернизация на материалната база и въвеждане на информационни технологии в Агенция за социално подпомагане, каза още вицепремиерът. Той съобщи, че има и допълнителни средства за Агенция по заетостта - около 32 мил. Тези средства не са насочени по етнически принцип, те са насочени към всички, които са в неравностойно положение, всички които са в риск от бедност, каза Василев.

При някои етнически групи, този процент е по-голям и съответно ще получат по-голям процент. Но да се правят програми, насочени към конкретни етнически общности, за мен е огромна грешка, това стигматизира тези общности. От друга страна създава разделение в българското общество, а от трета страна залага принцип в подпомагането, които не е свързан с неравностойното положение на съответния човек, а с принадлежността му към конкретна етническа общност, завърши Асен Василев.

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност