Народно събрание

Станислав Анастасов: Предишното правителство защити само интереса на една голяма рафинерия и забрави, че има още две други - български

При изработване на дерогацията предишното правителство защити само интереса на една голяма рафинерия и забрави, че има още две други - български. Това заяви зам.-председателят на ДПС Станислав Анастасов в реплика от трибуната на НС. Той направи това време на дебатите по внесения от ДПС законопроект за забрана за износ на суров нефт и нефтопродукти, които са обект на дерогация. Той бе приет на първо четене от парламента със 146 гласа "за", като получи подкрепата на ГЕРБ-СДС, "Продължаваме промяната", ДПС, "Демократична България", "Български възход" и независимия Явор Божанков. "Против" гласуваха БСП и "Възраждане".

Нужно е да има законопроект, за да си носим отговорността, ние да контролираме какво става в нашата си държава, а не да разчитаме на някой друг, каза Анастасов. И допълни: "Защото предишното правителство, което изработи дерогацията в онзи й вид, направи консултации само с една от трите рафинерии. Именно тази, която не е българска.".

Защо се случи така? На мен ми е много интересно да получа отговор, заяви народният представител от ДПС.

България има още две рафинерии, знаете много добре. Всички знаем и кои са собствениците. Не искам да коментирам съседите, които си решиха проблема по друг начин. Да, румънците могат да правят нещо с Казахстан по една проста причина, че „Ромпетрол” е собственост на „Казмунайгаз”, на практика е казахстанска компания, заяви още Анастасов.

Но техният случай е много различен от нашия – ние имаме една голяма рафинерия, която не е единствена. Има още две, предишното правителство на практика при изработване на дерогацията защити само техния интерес и забрави, че има други две български рафинерии. Това не бива да се забравя, допълни той.

Важно е да уточним и още нещо – защо България има само едно пристанище, което също е блокирано от тази компания, попита зам.-председателят на ДПС. И обяви, че това е следващият въпрос, който Движението ще постави на масата, за да няма лъжи.

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност