Народно събрание

Станислав Анастасов: Доклад на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа потвърди полицейския тормоз по време на изборите през миналата година

Заместник-председателят на ДПС Станислав Анастасов даде подробности за окончателния доклад на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа по отношение на изборите в България през миналата година като изнесе фрапиращи данни и констатации от наблюдението на ОССЕ. Това стана по време на парламентарния контрол, в който участва министърът на вътрешните работи в оставка Бойко Рашков.

Днес (24 юни 2022 г.) излезе окончателният доклад на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа за изборите. Това е организация с почти 50-годишен опит. Тя е, така да се каже, храмът на наблюдението на изборите – и в европейски, и в световен мащаб. Хората, които работят в нея имат ясна методология и критерии как се извършва наблюдението на изборите, както и препоръки, които се взимат на сериозно от абсолютно всички демократични страни, обясни народният представител.

В този доклад се споменава, че има дългогодишна дискриминация срещу ромите, добави той и цитира: „Активността между ромските избиратели остана много ниска, за това допринесоха различни фактори, като, примерно, електронното гласуване, недостатъчното образование за гласуване на изборите, липсата на кандидати, както и, забележете, полицейските акции, които бяха целенасочени към ромските общности.“

Анастасов каза още, че по отношение на натиска и тормоза по време на изборите в доклада е записано, че „са издадени 9032 така наречени – в кавички, предупредителни протоколи на граждани, които МВР е смятало за потенциални извършители, като е изискало от тях да подпишат съответните протоколи. Докато някои твърдяха, че тези операции са били ефективни срещу купуването на гласове, беше очевидно, че полицейските действия бяха насочени към тормоз над техните симпатизанти, кметове и кандидати“.

Липсата на формални критерии, които се използват, за да се издават такива предупредителни протоколи, и фактът, че копия не бяха предоставени на подписалите ги, както и явните данни за бруталните методи, които са използвани в някои полицейски операции, породиха сериозни съмнения към злоупотребата с власт и тяхното право да бъдат възприемани като невинни до доказване на противното, цитира докладът заместник-председателят на ДПС.

Той се обърна към Рашков с думите: „Ето това е тормоз, защото им отнемате правото да бъдат възприемани като невинни до доказване на противното – право, което е гарантирано от върховенството на закона и от Конституцията.”.  Народният представител заяви, че колкото и министърът в оставка да се оправдава за предупредителните протоколи, много ясно е посочено в доклада на ОССЕ, че с тях има възможност да се злоупотребява.

Нещо повече, препоръчва се, за да се избегнат дискриминационните практики и за да се осигури правото на невинност до доказване на противното, Министерството на вътрешните работи трябваше да публикува тези критерии, както и методологията и основанията, на които се издават тези протоколи. Копия от издадените протоколи трябваше да се предават и на подписалите ги. Мисията отбелязва, че Ви е съобщила това още тогава – на изборите, когато се е срещнала с Вас, подчерта Анастасов. 

Народният представител за пореден път изрази разочарованието си, че Рашков не е отговорил нито на конкретните въпроси на питанията му, „нито какви са Ви критериите за предупредителните протоколи, което Ви питат от ОССЕ, нито защо сте злоупотребили с тях, нито с твърденията на ОССЕ, че те са използвани за административен натиск“.

Така че към предупреждението: „Купуването и продаването на гласове е престъпление и се наказва от закона“, трябва да добавим също „и злоупотребата с власт по време на избори“. Тя също е престъпление, но затова има посветен отделен параграф, пак в същия доклад на ОССЕ, която за Вас е някаква организация, която е нерелевантна. От Ваша гледна точка се опитвам да го разбера, но както и да е, заяви още депутатът.

Анастасов цитира и параграф, в който се казва, че „докато законът не доставя гаранции, че ефективно може да се предотврати злоупотребата с административни ресурси, все пак се наблюдава, че честите брифинги на Министерството на вътрешните работи в медиите за полицейските операции срещу купуването на гласове, много често се опитват да инкриминират определени партии. В допълнение на това много често появяване на кандидатите в медиите на служебни министри се възприема от ОССЕ като нечестно предимство за съответните партии и подкрепата за тях.“

Черно на бяло световно признатите наблюдатели от ОССЕ са видели каква е била целта на всичките Ви операции и черно на бяло са го написали. Този доклад ще бъде дълго четен и след Вас, а ДПС ще продължи да пита за всяко Ваше нарушение на закона, обеща Анастасов на министъра в оставка.

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност