Народно събрание

Спор в пленарна зала за трудови договори, гаранции и отпуск. ДПС иска балансирано отношение в предлаганите промени в Кодекса на труда

Четири законопроекта за изменение и допълнение на Кодекса на труда обсъждаха в петък народните представители на първо четене - два внесени от Костадин Костадинов и други депутати от "Възраждане", и по един от името на Министерския съвет и на парламентарната група на ГЕРБ-СДС.

С единия законопроект на "Възраждане" се предлага народните представители да бъдат в неплатен отпуск за времето на изпълнение на мандата им като такива, независимо от предходната заемана длъжност и месторабота. След изтичане или предсрочно прекратяване на мандата, в 15-дневен срок те заемат предишната си длъжност. Оказва се, че повечето обсъждали законопроекта депутати, а също и Комисията по труда, социалната и демографската политика, не подкрепят предложението, защото не урежда правата на всички българи, а само на народните представители.

Народният представител от ДПС д-р Хасан Адемов, зам.-председател на социалната комисия в НС, също призова да се направи така, че да се защитят всички останали права на българските граждани. „Има си достатъчно други инструменти, с които народният представител, мандатният народен представител, да си намери място на пазара на труда. Нека да не мислим толкова много за народните представители, да помислим за всички участници на пазара на труда. Според мен ще бъде по-добрият подход", каза д-р Адемов.

Според него не е коректно да бъде решен въпросът само с народните представители, които в държавата са едва 240 души. "Има 265 кметове на общини, изборни. С тях какво правим? На тях нищо не им казваме. С кметовете на населени места? Доколкото знам между 4000 и 5000 са населените места с избрани кметове. С тях какво правим? На тях им казваме: Вие се оправяйте както намерите за добре", възмути се д-р Хасан Адемов.

Отрицателно е становището на комисията и по другия законопроект на "Възраждане", с който се цели да бъде предоставен допълнителен платен отпуск на родител с едно или повече деца до 18-годишна възраст, по един ден за всяко дете, но не повече от четири работни дни за всяка календарна година. По този начин ще се даде възможност на работника или служителя да участва в отбелязването на важни събития за детето. Промяната гласи следното: "Работничка или служителка с едно или повече живи деца до 18-годишна възраст има право допълнително за всяко дете на един работен ден, но не повече от 4 работни дни платен годишен отпуск за всяка календарна година. Този отпуск се ползва, когато работничката или служителката пожелае, и не може да се компенсира с парично обезщетение, освен при прекратяване на трудовото правоотношение." Допълнително се иска и вместо от майката отпускът да може да се ползва от бащата или от настойник/попечител.

Комисията по труда, социалната и демографската политика обаче предложи отхвърляне на предложението, като добави и отрицателни становища на организации на работодатели. Спорен елемент е и че този отпуск не може да се компенсира с парично обезщетение.

По отношение на отпуска на работнички и служителки в чл.168 от Кодекса на труда, според Хасан Адемов е достатъчно, че в действащото законодателство има възможност при колективно трудово договаряне това да бъде гарантирано. „Не забравяйте, че инструментът колективно трудово договаряне допуска възможността дори тези, които не са членове на синдикални организации и на работодателски, да бъдат по-един или друг начин, по определена процедура, присъединени към колективния трудов договор“, припомни Адемов.

По думите му работничките имат достатъчно право по сега действащите разпоредби на Кодекса на труда. Народният представител се учуди как в законопроекта е попаднал този текст, в който е записано, че не се полага парично обезщетение. „И как е платен отпуск, а не се полага парично обезщетение“, попита Адемов, който добави, че депутатите от ДПС ще се въздържат от подкрепа на предложението.

С внесения от Министерския съвет законопроект за изменение и допълнение на Кодекса на труда се регламентира индивидуално право на бащата (осиновителя) на отпуск в размер на два месеца за отглеждане на дете до навършване на осемгодишна възраст, в случай че не е ползвал прехвърлен от майката (осиновителката) отпуск за отглеждане на дете. Също така се предоставя право на работника или служителя да поиска изменение на трудовото правоотношение с цел съвместяване на личния и професионалния живот, както и да получи обоснован писмен отговор от работодателя, когато той не е съгласен, се посочва в мотивите към законопроекта, внесен от правителството.

Синдикатите в лицето на КНСБ имат огромната претенция, че става въпрос за дискриминация. Защо майката няма такъв отпуск? Защо само бащата има право на двумесечен отпуск до навършване на 8 годишна възраст на детето. На пръв поглед изглежда примамлива тази опция, но имайки предвид факта, че майката по трудовото законодателство и осигурителното законодателство има възможност за ползване на отпуск за бременност и раждане, за отглеждане на дете до 2 години, има възможност и за неплатен отпуск и т.н. - доста стават отпуските, на които има право. Това по един или друг начин влиза в колизия със загубата на квалификация и т.н. Защото отделиш ли се 2 години и няколко месеца от пазара на труда при всички положения деквалификацията няма как да не бъде на лице, обясни д-р Адемов.

Министерският съвет предлага и промени за насърчаване на сигурността и предвидимостта на трудовото правоотношение. Въвеждат се задължение за работодателя за предоставяне на писмена информация при всяко изменение на трудовото правоотношение; предоставяне на възможност за определяне на срок за изпитване съобразно уговорената продължителност на работата; гарантиране правото на труд на работниците и служителите, включително при друг работодател, като същевременно с това се отчита необходимостта от защита на търговските интереси на работодателя и предотвратяване на конфликт на интереси при работа при повече от един работодател; създаване на прозрачност и яснота между страните в трудовото правоотношение и насърчаване на предвидимата заетост; задължения за работодателя да запознава работника с вътрешните правила за работната заплата; придобиване на право на ползване на платен годишен отпуск след най-малко 4 месеца трудов стаж (вместо осем); признаване времето за професионална квалификация за работно време, с всички произтичащи от това права на работника или служителя – възнаграждение, почивки и др.

Хасан Адемов отчете, че основната цел на този законопроект е насърчаване на предвидимостта и сигурността в трудовото правоотношение, за да може да се запази гъвкавостта с гарантирани трудови, осигурителни права. „Изключително важно е трудовото правоотношение да бъде гъвкаво, но тази гъвкавост трябва да бъде свързана и обвързана със запазване както на трудови, така и на осигурителните права. Когато това динамични равновесие бъде нарушено, винаги има проблеми и винаги се намесва в тези случаи Главната инспекция по труда. За да не стигаме до тези ситуации трябва, да сме наясно, че трябва да поддържаме тази гъвкавост“, подчерта Адемов. 

Тъй като предлаганите промени са в съзвучие с ангажименти на България в рамките на ЕС, депутатът от ДПС призна, че се подобряват  възможностите за съвместяване на трудовите и семейни задължения. „Това е една стара тема, която в част от българското трудово законодателство е намерила своето място, но сега се добавят допълнителни решения, които са в полза на работници и служители“, заяви Хасан Адемов и изрази готовност Движението да добави още предложения, които да разсеят част от съмненията, заложени според него в проектотекстовете. 

„Част от тези съмнения според нас се намират в т.нар. допълнителен трудов договор при друг работодател. В действащото законодателство има възможност освен трудовия договор да се сключи и допълнителен трудов договор. Като този допълнителен трудов договор, разбира се, ще трябва да отговаря на условията за 12-часова междудневна почивка, 48 часа междуседмична почивка и т.н.“, разказа Адемов. 

„Това което е притеснително, независимо, че е част от Директивата, (на ЕС – бел.ред.) е забраната само при конфликт на интереси и защита на търговска тайна. Понеже терминът „търговска тайна“ няма легална дефиниция, нито в Търговския закон, нито в Кодекса на труда. Изключително важно е работодателят по някакъв начин да не си позволи да злоупотребява с това. Независимо, че в индивидуалния трудов договор са две страни. Едната страна е на работодателя, другата страна е на работника, служителя. Но всички знаем, официално или неофициално, по-силната страна в трудовото правоотношение е работодателят. Няма как да изключим тази възможност и тази опция - работодателят да не злоупотреби с това що е търговска тайна. Въпросът е да изключим всякакви възможни злоупотреби на едната или другата страна“, подчерта депутатът от ДПС. 

Според него част от решенията, които са предложени, са в правилната посока. Например в досега действащото законодателство, при изменение на трудовия договор, работодателят е длъжен, при първа възможност и не късно от един месец, да информира работника или служителя. Сега тази възможност се предоставя преди промяната на трудовото правоотношение. Така че, това е мярка в правилната посока и тя заслужава да бъде подкрепена, смята Адемов.

Той припомни, че има и друга опция в трудовия договор, свързана със срока на изпитание. Досега този срок можеше да бъде шестмесечен, сега се предлага в случаите, в които трудовият договор е срочен, в рамките на една година или по-малко този срок, изпитанието да бъде намалено на един месец. „Трябва по някакъв начин да направим така, че да изключим възможността всички трудови договори да се сключват по този текст от Кодекса на труда и да се злоупотребява с това“, предупреди Хасан Адемов. 

Следващото нещо, което е в интерес изцяло на работодателите е добавката, която дава възможност на работници и служители писмено да предлагат на работодателя, когато става въпрос за срочни трудови договори и за трудови договори на непълно работно време. „Да предлагат писмено на работодателя срочният трудов договор или договорът на непълно работно време, да преминава в трудов договор за 8 часа или в постоянен трудов договор. Това е мярката която е изцяло в посока на работници и служители. Но притеснително е това, че работодателят трябва да отговори в рамките на един месец. Какво трябва да отговори работодателят, с какви аргументи трябва да го направи, не е ясно разписано“, отбеляза Адемов.  

Деликатна се оказва дискусията по друго задължение на работодателя, тъй като има опасност от увеличаване на административната тежест върху бизнеса. „Работодателите са много чувствителни на тази тема, затова казвам, че е много тънък този баланс между интересите на работодател, работници и служители. Затова трябва да бъдем много внимателни и много прецизни в текстовете. Работодателят се задължава, пак повтарям това е в интерес на работници и служители, да запознава работника и служителя с вътрешните правила за определяне на работните заплати“, разкри депутатът. Но ако работодателят няма такива права, не се знае по какъв начин ще изпълни тези свои задължения, посочи Адемов. 

На следващо място, каза той, работодателят е длъжен да запознае работника и служителя с всички възможности за прекратяване на трудовото правоотношение. Тоест „работодателят се превръща в консултант на работника и служителя, от гледна точка на неговите права“. Според него подобни „консултации“ са в прерогативите на синдикални и други подобни организации, макар да има достатъчно аргументи в подкрепа на едната или другата теза. 

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност