Народно събрание

Севим Али: Вдигането на минималните осигурителни прагове оставя над 100 000 земеделски стопани и тютюнопроизводители в сивия сектор

Минималните осигурителни прагове за земеделски стопани и тютюнопроизводители до края на тази година да останат 710 лева, предложи ДПС по време на второто четене на бюджета на Държавното обществено осигуряване. Финансовото министерство вдига праговете на 780 лева.

Тук става въпрос за малки земеделски стопани и тютюнопроизводители, а не за големи кооперации и за големи арендатори, които наистина могат да си позволят да се осигурят и на максималния осигурителен праг, каза зам.-председателят на парламентарната Комисия по труда, социалната и демографската политика Севим Али.

Той съобщи, че при база 710 лв. 15 327 души са се осигурявали миналата година за всички рискове. Само за пенсии са се осигурявали 11 330 души.

Останалите около 100 000 регистрирани земеделски стопани са в сивия сектор и нашето опасение е, че с увеличаването на минималния осигурителен праг на земеделските стопани и тютюнопроизводители до края на годината това ще накара още повече земеделски стопани да влязат в сивия сектор, предупреди Али.

Когато бъдат увеличени минималните осигурителни прагове на 780 лева на годишна база сумата, която те трябва да заплатят само за осигуровки е около 3000 лв., каза депутатът от ДПС и изтъква, че сумата е без такса за счетоводител.

Допълнителните постъпления от увеличаването на праговете, които се очаква да влязат в бюджета до края на годината, са около 2,5 милиона лева, посочи още той.

Малките земеделски производители получават като подпомагане от държавата 1250 евро, около 2500 лв. А сумата, която трябва да заплатят за осигуровки е около 3000 лева, заяви още Севим Али. Призовавам ви да подкрепим българско земеделие и тези уязвими групи, апелира депутатът.

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност