Народно събрание

Рамадан Аталай към Бойко Рашков: Повлияхте на изборите. Отговорност за некомпетентността в НС носите ли?

„Господин Министър, ние с Вас се познаваме от дълги години. Не мога да кажа, че сме приятели, но не сме и врагове. Имало е ситуации, когато сме се срещали и във Вашия кабинет. Имало е време, когато Вие се чувствахте огорчен, унизен поради нарушаване на законите от страна на предишните управляващи и ние тогава с Вас дълго сме водили разговор за нарушаването на законите.” С тези думи народният представител от ДПС Рамадан Аталай започна питането си към вътрешния министър Бойко Рашков за действията на полицията по време на изборите миналата година.

Сега Движението за права и свободи задава тези въпроси, защото ние също се чувстваме толкова огорчен и унизени, колкото хората, върху които бяха наложени, да не казвам натиск, но онези неправилни действия въз основа, на които Вие повлияхте върху изборния процес в България, продължи Аталай.

Господин Рашков, ако ще ми отговорите по същия начин, както досега отговаряте, няма да задам въпрос, каза депутатът. И попита: „Защо само да ДПС имате информация, защо само за кандидатите и за общинските председатели на ДПС имате сигнали?”

Над 20 хиляди души по една или друга причина им е наложено – хайде, според Вас не е натиск, не е тормоз, но какво им е наложено? Знаете ли, какво? Страхът. Страхът, господин министър. Унижението, господин министър, каза Аталай. И припомни на Рашков: „Защото Вие, когато бяхте в оня кабинет, когато се срещнахме и когато от страна на ГЕРБ върху Вас не Ви даваха възможност да работите със законовите форми от институцията, която заемахте, и Вие имахте същото унижение, същото омерзение, което и ние изпитваме сега.”.

Смея да Ви уверя, че в действията си органите на Министерството на вътрешните работи не са делели хората на такива членове, симпатизанти от „Движението за права и свободи“ или от някоя от другите политически партии, в момента представени в Народното събрание. Това го заявявам най-отговорно, отговори Бойко Рашков. На конкретиня въпрос за полицейски действия спрямо Али Байрям министърът обясни същото, както в повечето си отговори на въпросите от ДПС. Имало информация, извършена е проверка, няма повдигнато обвинение.

Пак Ви питам, защо информациите са само за активисти на ДПС, коментира Рамадан Аталай. И заяви: „Вие сам казвате, че няма повдигнато обвинение. Прекратено е делото. Но изборите, господин Министър, минаха ли? Минаха. Резултатите – Вие повлияхте ли върху резултатите, с тези Ваши действия?! Разбира се, Вие не сте виновен. Вие казвате, че не сте им разпоредили. Резултатите виждате ли ги, днес в парламента как са разпределени политическите формации. Разпределени политически формации и Вие се хвалите с това, което е парламента в момента. Но резултатите, които ги виждаме от гледна точка на некомпетентността, която докарахте в парламента, ще носите ли политическата отговорност?

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност