Народно събрание

Петър Чобанов с въпрос към БНБ за фискалната дисциплина при приемане на еврото

Паричният съвет, който бе въведен през юли 1997 г., създаде рамка за фискална и финансова стабилност в страната. Той позволи да се реализират структурни реформи и България да изгради доверие като страна, която поддържа дълги години фискална стабилност. Това каза председателят на бюджетната комисия в парламента доц. Петър Чобанов по време на изслушването на гуверньор на БНБ Димитър Радев за готовността на България да приеме еврото.

Същият паричен съвет, съдържа в себе си автоматични механизми и е свързан с поведението на някои пазарни величини. Когато имаме отклонение от дисциплината, пазарът реагира, каза Чобанов. И обясни, че израз на това са увеличените лихвени проценти по държавния дълг.

Те се дължат на това, че в момента изпълняваме бюджет за 2022 г., който има много трайни проекции в бъдещето и те са в посока високи дефицити - над 11 млрд. лева за следващите 3 години и дългове в порядъка на 15-16 млрд. лева всяка година. В тази ситуация е нормално пазарът да реагира и той го прави, каза Чобанов.

Това, което може да се добави е, че паричният съвет стартира с 2,8 млрд. лева валутни резерви, а към момента те са вече 64,4 млрд. лева. Но за съжаление и мое учудване, в предизборната кампания от една от партиите, от предходното управление, която е в най-дясната част на залата, беше публикуван пост в социалните мрежи как влизането в еврозоната означава да освободим валутните резерви и да ги усвоим. Тоест да ги похарчим, да нарушим всички правила и представи за фискална дисциплина, продължи председателят на бюджетната комисия. Той припомни, че от валутните резерви 12,8 млрд. са на правителството, но 7 млрд. от тях са пресен дълг, взет тази година, останалите са пак дълг от предходни години. Банките имат 14,1 млрд. лева, но тези резерви ще спаднат, когато се намалят минималните допълнителни резерви на банките.

Трябва ли да спазваме фискална дисциплина, когато станем част от еврозоната и какво ще се случи с нашите валутни резерви, бе въпросът, който доц. Петър Чобанов зададе на БНБ. Отговор даде подуправителят Калин Христов, който отговаря за валутния борд и за управлението на валутните резерви.

При присъединяване в еврозоната нашите валутни резерви ще намалеят механично, тъй като са функции от това, че имаме валутен борд. Тоест, валутният борд предполага да се работи с големи международни резерви и те да се акумулират във времето и г-н Чобанов ясно каза как във времето те са акумулирани. Нашите валутни резерви ще намалеят основно, поради факта, че нашите задължителни резерви ще намалеят – тези, които ние сега имаме мандат да определяме като Централна банка. Ще намалеят от 10% на 1%, каза Христов.

Ние ще освободим резерви, които ще станат резерви на търговските банки и те ще разполагат с тях, обясни той. И каза, че валутни резерви ще имат две компоненти.

Едната компонента е частта, в която ние трябва да внесем във валутните резерви на ЕЦБ. Те се изчисляват пропорционално на нашия дял в капитала на ЕЦБ. Текущите изчисления са, че нашия дял ще бъде 0,98%, което означава – при допускане на сегашните резерви, ние би трябвало да внесем около 500 млн. еквивалентно в евро, тъй като еврото не е резервна валута на ЕЦБ, тоест ние ще трябва да внесем или йени, или щатски долари или канадски долари, но не евро, тъй като еврото е национална валута, каза Калин Христов. Това трябва да стане или във валути или в злато, това са опциите.

Какво става с оставащите над 500 млн.? Ние знаем, че нашите резерви ще се свият, но ще останат свръхрезерви над тези, които трябва да внесем в ЕЦБ. Първо, ние ще трябва да ги конвертираме във валути, които са резервни, тъй като еврото, потенциално, ще бъде наша национална валута. В този момент, след като ги конвертираме, те ще останат резерви на БНБ – национални, и могат да се управляват само по ограниченията, зададени, от обща рамка на ЕЦБ. Тоест, директният Ви въпрос: дали могат да бъдат използвани за финансиране на правителствена политика – отговорът е не, ако това беше вградено във вашият въпрос, каза подуправителят на БНБ.

Тъй като в публикацията на социалния съвет имаше тази теза, че се освобождават някакви резерви, които могат да се използват за икономическа политика, такъв процес за освобождаване на резерви няма, категоричен бе той.

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност