Народно събрание

Небие Кабак към Бойко Рашков: В Сърница моят 80-годишен дядо с ампутиран крак трябваше да доказва, че наистина е болен. Срам!

Уважаеми г-н председател, моля, когато народни представители отправят обвинения, че здравните власти издават фалшиви документи, да им правите забележка. Това призова народният представител от ДПС Небие Кабак, по повод обвиненията на Антоанета Цонева от „Демократична България”, че в Пазарджишки избирателен район имало много избиратели, които гласували в подвижна секция, защото медицински лица им издали фалшиви документи.

В Сърница се случи следното – моят дядо, който е на 80 години и е с ампутиран крак, беше принуден да докаже на някои хора, че наистина е болен и наистина не може да отиде до секцията, възмути се Кабак. Тя също отправи въпрос към вътрешния министър Бойко Рашков по повод полицейски произвол в избирателния й район.

През юли 2021 г. в село Света Петка, община Велинград, област Пазарджик, е извършен обиск на дома на г-н Али Тебер, който е общински съветник от ДПС. На какво законово основание и по кое досъдебно производство е извършен обискът, уведомена ли е прокуратурата за обиска и какви са по-нататъшните действия по случая, попита Кабак.

Бойко Рашков отговори по същия начин, както на останалите въпроси на депутатите от ДПС: Ако имате данни за тормоз, обърнете се към съответната прокуратура. Ние нямаме такива данни. Рашков отново обясни, че домът не се обискирал, а претърсвал. Той заяви, че в дома на Тебер не е имало процесуално-следствени действия и се опита да внуши, че ДПС иска да злепостави служителите на МВР пред обществото.

В районното управление във Велинград изобщо не са образувани и водени досъдебни производства за престъпления по Глава 3, Раздел 3 от Наказателния кодекс, съобщи още Рашков.

В дома на г-н Тебер реално е имало служители на МВР, които са извършили претърсване, подчерта в коментар по отговора на министъра Небие Кабак. И още веднъж попита: „Защо е било необходимо това претърсване? Когато през уикенда отида в избирателния си район и този човек застане пред мен, за да ме попита: „Защо служители на МВР нахлуха в дома ми, защо това беше нужно?”, аз от думите Ви не разбрах какво да му отговоря.”.

В дуплика Рашков обясни, че в село Света Петка е извършено претърсване на местния магазин по сигнал за купуване на гласове. Не са открити пари, нито списъци с имена. Прокуратурата е отказала да повдига обвинения, тъй като няма никакви основания за това.

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност