Народно събрание

Небие Кабак и Мюмюн Мюмюн към министъра на туризма: Повече пари за реклама, ваучери и безплатни шезлонги

Въпрос за прогнозите и предизвикателства, свързани с  летния туристически сезон през 2022 г., зададоха на министър Христо Проданов народните представители от ДПС Небие Кабак и Мюмюн Мюмюн.

Къде е ролята на държавата и какво прави или трябва да прави държавата, за да има успешен сезон, било то летен или зимен, каза Мюмюн, излагайки питането.

Мюмюн Мюмюн11

Туристическият сектор в България е изправен пред сериозни предизвикателства за предстоящия летен сезон. Туризмът е един от най-важните сектори за българската икономика и един от най-засегнатите от пандемията от Ковид-19 и от военния конфликт в Украйна. С оглед на това туристическият бранш има сериозни притеснения, за които са нужни адекватни мерки, за да се възстанови секторът поне на нивата от 2019 г., подчерта народният представител от ДПС. И попита: „Какви мерки са заложени в Плана за възстановяване и устойчивост по отношение на сектор „Туризъм”? Какъв е ефектът върху предстоящия летен туристически сезон от избухването на военния конфликт в Украйна, какви действия е предприело Министерството на туризма за привличане на повече туристи и за реклама на български дестинации на чужди пазари след очакване на отлив на руски и украински туристи?

Предприемаме всичко възможно, за да убедим нашите гости, нашите приятели от другите държави, че България е една сигурна, спокойна дестинация, че българското Черноморие ще бъде подсигурено така, че те да изкарат една добра и приятна почивка, отговори министър Проданов. И каза, че държавата е пренасочила средствата, предвидени за Русия и Украйна във връзка с рекламата.

Ролята на държавата е да създаде сигурност, да създаде добри условия за бизнес, да създаде вярната информация, защото за съжаление имаме много фалшиви новини във връзка със сигурността на българското Черноморие, подчерта Проданов.

За нас от ДПС е важно, дори и в опозиция да работим в синхрон - ние от законодателната власт с изпълнителната власт и туристическия бранш, за да успеем заедно да решим проблемите на бранша и да създадем туристически продукт, който да е добър и конкурентно способен, коментира Небие Кабак. Изключително обезпокоителен е фактът, че в Плана за възстановяване и устойчивост няма конкретно предвидени средства за сектор „Туризъм”, който наистина е най-засегнатият сектор от пандемията Ковид-19. През последните дни станахме свидетели, че един от нашите преди конкуренти Гърция насочи 1 млрд. евро за подпомагане на сектор „Туризъм”, което я прави още по-високо конкурентоспособна и създава предпоставки дори българските туристи да предпочетат гръцките курорти пред българските, подчерта Кабак.

Добра идея ли е да бъдат отменени напълно таксите за чадъри и шезлонги от концесионните задължения, които се дължат по договорите, попита народният представител от ДПС. Другият ми въпрос е спрямо ваучерната система – подкрепяте ли издаването на ваучери по аналог с ваучерите за храна, попита още Кабак и настоя за знае дали при актуализацията на бюджета министър Проданов ще иска увеличение на средствата за реклама, който по предварителни прогнози и разчети трябва да бъдат около 100 млн.

Винаги съм бил за увеличение за средствата за реклама на туризма, защото туризмът е отрасъл с висока добавена стойност - носи много приходи за българската хазна и заслужава много повече от това, което получава, отговори Проданов. Той съобщи, че в последната година бюджетът за реклама е бил увеличен с 6 млн. и то благодарение на Министерство на туризма и на българското правителство.

Проданов заяви, че подкрепя ваучерите и ще ги предложи отново. Относно таксите за чадърите той каза, че това е въпрос на решение на концесионерите, те имат минимални и максимални цени, на които могат да дават чадърите и шезлонгите и това е тяхна преценка.

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност