Народно събрание

Мустафа Карадайъ: Председателски съвет за върнатите въпроси от парламентарния контрол. Когато министрите не дават документи, подлежат на юридическа отговорност

Свикване на Председателски съвет в парламента за върнатите въпроси на депутати от ДПС към вътрешния министър Бойко Рашков поиска лидерът на Движението и на Парламентарната група на партията Мустафа Карадайъ от трибуната на парламента. Той призова председателя на НС Никола Минчев да спазва правилника на Народното събрание и за свика Председателски съвет.

Чл.103 от правилника казва, че когато връщате въпроси, техните възражения се разглеждат от Председателски съвет. Той доуточнява предмета на въпросите, питанията, и дали искането на документи от министрите и държавните органи представлява контрол над изпълнителната власт, заяви Карадайъ, възмутен, че Бойко Рашков все още не е предоставил поисканите от него документи за над 20 000 случая на полицейски произвол и тормоз по време на изборите през юли и ноември.

Ние сме поискали тези документи. Те са свързани и с въпроси, и с предстоящо изслушване на министъра. Защото по тези теми ще има изслушване, заяви Мустафа Карадайъ. Той цитира чл. 111 от Правилника за организацията и дейността на НС, според който всички държавни органи и длъжностни лица от държавната и общинската администрация и граждани са задължени да предоставят необходимите сведения и документи, поискани от депутатите. При отказ да се изпълнят конституционните задължения се носи юридическа отговорност.

Сега разбираме, току що чухме от председателя на Народното събрание, че парламентарният контрол не включва да се искат документи от министрите. Как ще осъществяваме парламентарния контрол? Явно ще ограничим реда само до въпроси и питания и най-вероятно ще разбираме устните отговори, според вижданията на председателя. Но това няма да са отговори на поставените въпроси, остро заяви от трибуната Мустафа Карадайъ. Той съобщи, че  има още един въпрос от ПГ на ДПС, свързан с кандидат-депутата на Движението от Бургаски регион Бехчет Емурлов, който е бил подложен на тормоз по време на изборите през месец юли и месец ноември.

„Резултатът какъв е? Върнат отговор. Защо?”, попита Мустафа Карадайъ. И заяви: „Защото искането на документи от министрите не е парламентарен контрол по разбиранията на нашия председател.”.

Г-н председател, аз Ви уверявам, че въпросите и питанията вече няма да са 20 000, както Ви казах онзи ден. Според вашите разбирания бъдете убеден, че колкото и живот има това НС, ние ще се постараем и потенциалният брой на въпросите и питанията, на искането на документи, вече ще се ориентира към 40 000, каза Карадайъ. И определи действията на ръководството на парламента като фашизъм в действие.

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност