Народно събрание

Мустафа Карадайъ: ДПС бе в основата на декларацията, осъждаща военната агресия в Украйна. Трябва да сме лоялни и достойни членове на НАТО и ЕС

С цитата на Кемал Ататюрк: „Мир в страната, мир в света“, започна изказването си лидерът да ДПС Мустафа Карадайъ по време на дебатите в парламента за предоставяне на военна и военно-техническа подкрепа за Украйна.

Решението за оказване на подкрепа на Украйна и за укрепване на отбранителните способности на България беше подкрепено от 175 народни представители, 49 бяха "против", един -„въздържал се“. Всички депутати от ДПС гласуваха "за".

Човек може да остане с впечатлението, че днешният дебат е за войната или за мира, но не е така. Днешният дебат е, както е записано в 1 точка от проекта на решение, за подкрепа в съответствие с Устава на ООН срещу военна агресия през 21 век. Тази подкрепа да бъде чрез предоставяне на военна и военно- техническа помощ. Благодаря на г-жа Нинова, че припомни тук от трибуната, за последователната политика, която води ДПС през последните 8 месеца, заяви Карадайъ.

Още от 24 февруари ние, от Движението за права и свободи, бяхме и причината, и в основата Народното събрание на Р България да приеме декларация, осъждаща военната агресия в Украйна, припомни председателят на ДПС. Тогава, докато управляващите се занимаваха с точки, алинеи, запетаи, ДПС удари алармата: комшията гори.

Днес разбрахме каква е била причината, а причината са били БСП, ПП и ДБ. Затова благодарим, че тя припомни за нашата последователна политика още от първия ден, каза Карадайъ.

ДПС бе в основата да се прекъсне пленарното заседание и да се приеме декларацията за осъждане на военната агресия. Но г-жа Нинова пропусна да припомни и още нещо - че Движението за права и свободи има последователна политика не само през последните 8 месеца, а през последните 32 години, подчерта председателят на ДПС.

Още през 1991 година от трибуната на Народното събрание тогавашният ни председател д-р Ахмед Доган заяви каква трябва да е геополитическата ориентация на България - евроатлантическата ориентация и за наша гордост през 2004 година, когато Движението за права и свободи участваше във властта България стана член на НАТО. През 2007 година, когато ДПС участваше във властта, България стана член и на ЕС. Днес от тази трибуна ние от Движението за права и свободи искаме категорично да заявим, че тази геополитическа ориентация на България днес за нас за ДПС не подлежи на ревизия, категоричен бе Карадайъ.

Ние трябва да бъдем лоялни и достойни членове в съюзите, в които членуваме, а именно НАТО и ЕС. Всички ние знаем, че НАТО и ЕС са ценностни и политически съюзи в защита на демокрацията и човешките и гражданските права и свободи, каза още Карадайъ.

Втората тема, по която е днешният проект на решение, е модернизацията на българската армия като част от НАТО и то с идеята да се прекратят зависимостите от Руската федерация за поддръжка на въоръжението и техниката, която я имаме днес в армията, заяви Мустафа Карадайъ. И съобщи: "Затова ние от Движението за права и свободи ще подкрепим предложената декларация.".

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност