Народно събрание

Мукаддес Налбант към Бойко Рашков: Моля за по-достойно и по-мъжко поведение в отговорите, които давате

В пленарна зала министрите отговарят на въпросите, които народът задава чрез своите представители, а народът е суверен. С тези думи зам.-председателят на НС Мукаддес Налбант, народен представител от ДПС, се обърна към вътрешния министър Бойко Рашков по време на парламентарния контрол. Депутатите от Движението зададоха серия въпроси на Рашков за конкретни случаи на полицейски произвол и тормоз по време на изборните кампании през юли и ноември 2021 г. Министърът на няколко пъти демонстрира неуважително отношение и си позволи да задава въпроси на народните представители.

Освен това Бойко Рашков съсредоточи няколко от отговорите си върху тезата, че в своите 99 въпроса към него депутатите от ДПС са посочили две имена на потърпевшите лица, а не три. И МВР се затруднявало да открие засегнатите.

Да, хората в България са наистина са с три имена, но аз вашето второ име не си спомням, министър Рашков, както и всички тук присъстващи колеги се представят с първо име и фамилия. Отсъствието на второто име не ги прави различни хора, категорична бе Налбант.

„Моят въпрос е: На 11 юли 2021 година в квартал „Боровец“ на град Кърджали г-н Айхан Сали, активист на ДПС, подписал протокол, че няма да участва в извозване на хора до изборните помещения. С намерението да получим и осветлим всеки един конкретен случай и на основание чл. 91 от Правилника за организацията и дейността на Народното събрание ви задавам следните въпроси: Какво е законовото основание и в какво се изразява наличието на „достатъчно данни“, за да му е съставен предупредителен протокол? Уведомена ли е прокуратурата и какви са по-нататъшните действия по описания случай?”, попита Налбант. И допълни: „Обръщам внимание, че зададените въпроси са във връзка с евентуални незаконосъобразни действия от страна на органите на МВР. Въпросите не засягат лични права и интереси на граждани.”.

Питате за конкретно лице с две имена и аз сега ще кажа – не мога да съм сигурен сто процента, че ви давам отговор за това лице, за което питате вие, каза Рашков.

„Оказван натиск и тормоз” - това изречение е във всички досега около 50 или 100 или колкото са питанията от ваша страна. Ако имате данни за оказан натиск и тормоз от служители на МВР в изборите на 11 юли, това означава, че има достатъчно основание да се предположи, че е извършено престъпление по Глава III, раздел 3-ти от Наказателния кодекс – разяснявам, тоест това са така наречените престъпления против политическите права на гражданите, търговията с гласове. В тази връзка сте отправили погрешно въпроса си и това се отнася и за следващите, които ще отговарям. Защото министърът на вътрешните работи не може да осъществи разследване дори да има такова нарушение. Обърнете се към прокуратурата, повтори отговора си Рашков.

Министър Рашков, когато става въпрос за търсене на човек с две имена и когато сте му връчили протокола за подписване, вие сте успели да го намерите. Никакъв проблем не е същото лице, както сте го намерили тогава по две имена, да го намерите и сега, коментира Мукаддес Налбант. Да, прокуратурата може да даде отговор, но в първата част на въпроса ми касае ваши правомощия. Аз се надявах на един по-пълен отговор, заяви зам.-председателят на НС. И коментира: „Г-н министър, мисля, че с този ваш поучителен тон може би дразните хората. Моля ви, за едно по-достойно и по-мъжко поведение в отговорите, които давате.”.

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност