Народно събрание

Мукаддес Налбант: ДПС предлага 30 млн. лв. за модерно оборудване за професионално образование

Години наред ме е било срам за това, че образованието в България като процент от БВП се нарежда на едно от последните три места в Европейския съюз. Това заяви народният представител от ДПС Мукаддес Налбант, член на парламентарната комисия по образование и наука, по време на дебатите за държавния бюджет през 2022 г.

Налбант изтъкна, че тази година има финансов ръст, но освен инвестициите в образователна инфраструктура, трябва да има и инвестиции в качеството на образование.

Средствата трябва да са насочени към качеството на образованието. Няма да взимам отношение към напълно погрешното финансиране  чрез делегирани бюджети на българските училища.  Това е отделна тема, достатъчно сериозна. Искам да взема отношение към професионалното образование и качеството на обучение, което то дава”, каза народният представител от ДПС.

Парламентарната група на ДПС предлага 30 млн. лв. от държавния бюджет да са за модерно оборудване за професионално образование и целта на идеята е точно това – качествено обучение.

Да, ние знаем, че има достатъчно източници за финансиране и по оперативна програма „Региони в растеж”, където сумата е сериозна и срокът за изпълнение е удължен до октомври 2023г., и по националните програми, където средствата са изключително скромни и надеждата да се финансират дейности от националния План за възстановяване и устойчивост. Но тези средства са насочени предимно за ремонт - към саниране, към обновяване на ВИК инсталации, отопление и т.н., каза Мукаддес Налбант.

Искам да споделя с Вас нещо, което видях във Франция преди няколко години при посещението ми в няколко професионални гимназии. В една такава гимназия ученици, които се обучаваха за автомонтьори, работиха върху последен модел Ситроен, Пежо и Рено. Бях изключително изненадана и зададох въпрос: Как е възможно? Отговорът беше: Първо - се включват договори със съответните фирми. Второ – не може ученици, които ще излязат направо на пазара на труда, да са работили върху остарели машини, разказа народният представител от ДПС.

Нашето желание, нашето предложение към тези училища е да се предостави възможност за оборудване - модерно, съвременно, актуално. Така, че учениците все повече да бъдат привличани в тези училища, каза Налбант. И се обърна към вицепремиера и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова: „Вие знаете, че икономика на знанието, икономическо развитие не могат да се постигнат без добри специалисти с висше и със средно образование в съответните сектори и отрасли. На нас ни е необходими голям брой добре подготвени специалисти в различните сектори. Ако отворите сайтовете по бюрата по труда, ако направим връзка с бизнесмени, работодатели, ще видим, че има изключително голяма потребност от средни специалисти. За съжаление голяма част от тях вече  ги няма на пазара на труда в България.”.

Нашето предложение не е партийно, нашето предложение е свързано с желанието ни да превърнем образованието в сфера на националния консенсус. Независимо от това, че комисията не е подкрепила това предложение, аз призовавам всички колеги да подкрепите тези 30 млн.  които са недостатъчни, за това което би трябвало да представлява системата на професионалното образование и обучение, но все пак ще бъдат една добра стъпка, обобщи Налбант.

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност