Народно събрание

Марио Рангелов с въпрос към министър Шишков за пътната връзка между Плевен и магистрала "Хемус"

Въпрос за пътната връзка между Плевен и магистрала "Хемус" зададе народният представител от ДПС Марио Рангелов на регионалния министър Иван Шишков по време на изслушването му в парламента.

Г-н министър, от Вашето изложение разбрахме, че Лот 3 в частта си детелината на пътния възел в Плевен е на над 40 процента изпълнение, но се забавя изпълнението на Лот 2. Предприели ли сте някакви мерки, за да може процентно да се догони изпълнението на Лот 2 в определения срок 2024 година, попита Рангелов.

Народният представител от ДПС съобщи, че от години се обсъжда и изграждането на обходен път, свързващ магистрала „Хемус“ с Плевен, като от първоначалните 8 варианта се е стигнало до два - син и червен, по-къс и по-дълъг.

Но комуникацията между институциите зацикля, заяви Рангелов и подчерта, че пътят е изключително нужен на Плевен и региона.

В момента през центъра на Плевен минава тежкотоварният трафик от региона, каза още Рангелов и попита кога ще бъде направен обходният път, за да се развиват градът и областта.

Лот 2 е най-назад в строителството, защото най-късно е възложен, отговори министър Иван Шишков.

Относно връзката с Плевен той заяви, че проблемът е в липсата на цялостно планиране и на построени магистрали. Ако имахме строяща се магистрала до Търново и от Търново до Русе, проблемът с тежкотоварното движение, което минава през Плевен, нямаше да съществува, категоричен бе Шишков.

Министърът обясни: "В момента поради липсата на изцяло изградени магистрали ние инвестираме допълнително в рамките на нашата бедност като пътища в обходи на градове, за да облекчим проблема на самите градове, което естествено е неизбежно. А в действителност, ако имахме построени всичките магистрали, част от това строителство, което сега се налага да правим, щеше да е излишно и транспортната свързаност в България щеше да е коренно различна.".

Пътят от София към Плевен също е в много лошо състояние. В момента се прави процедура, за да бъде възложен основен ремонт, съобщи Иван Шишков.

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност