Народно събрание

Йордан Цонев с въпрос към Асен Василев и Гроздан Караджов за индексиране на строителните разходи

Въпрос относно методиката за индексиране на разходите по договори, сключени по условията на ЗОП и засягащи строително-монтажни работи зададе зам.-председателят на ПГ на ДПС и на Парламентарната група на Движението Йордан Цонев към вицепремиера и министър на финансите Асен Василев, както и към колегата ум вицепремиер и министър на регионалното развитие Гроздан Караджов.

Вчера по време на блиц контрола в Комисията по бюджет и финанси имахме възможност да запитаме министъра на финансите относно методиката за индексиране на разходите по договори, сключени по условията на ЗОП, касаещи строително-монтажни работи. Отговорът, който получихме, беше условен, обвързан и с министъра на регионалното развитие и вицепремиер, каза Цонев.

И тъй като и двамата вицепремиери са тук, бихме искали да зададем въпроса отново, тук в зала, защото това е много съществен въпрос не само за българския бизнес, за бизнес средата, но и за изпълнение на обществени поръчки, които са започнали и не могат да бъдат завършени, тъй като инфлационните процеси практически правят завършването на тези поръчки неизгодно, в загуба на изпълнителите, изтъкна зам.-председателят на ДПС.

Това ще доведе до първо – загуба на много средства и на бюджета, и на общините, второ – ще доведе до междуфирмена задлъжнялост, която и без това не е малка, което страшно много влошава бизнес климата в страната, и трето – ще доведе до задлъжнялост и на фиска към общините и на общините – към фиска, което го наблюдаваме последните години като много неприятно явление, подчерта Цонев.

Затова никак не е маловажно не само тази методика да бъде изготвена – ние имаме сведения, че е изготвена, не само да бъде приета, но да бъде и обезпечена с бюджетни, а не със собствени средства, както се готвим да го направим, в актуализацията на бюджета, подчерта Йордан Цонев, който е зам.-председател на Бюджетната комисия в НС.

Това не са излишни пари, напротив, такива пари ще предотвратят загуба на много по-голяма маса пари, подчерта народният представител от ДПС.

Ще оставя г-н Караджов да отговори как точно се предвижва процедурата относно законовата база това да се случи. От гледна точка на обезпечението, още в бюджета, при неговото приемане, оригиналния вариант, който приехме края на януари и началото на февруари, има заложена с 30% по-висока капиталова инвестиция във всички общини, отговори Асен Василев.

Разходите за капиталови инвестиции са вдигнати с 30%, точно защото общините казаха, че им трябва допълнителен ресурс да обезпечат по-високата стойност на проектите. Проектите, които са по европейски програми, в голямата си част имат възможност да бъдат обезпечени в рамките на средствата от тези европейски програми. И проектите, които са по линия на Министерство на транспорта, имаме уверение от Министерството на транспорта, че нямат нужда от допълнителни индексации, каза вицепремиерът.

Финансова обезпеченост би следвало да има за всички тези проекти, предвидени още с оригиналния бюджет. Допълнително в актуализацията не се налага да се залагат тези средства, защото те са заложени в самия бюджет поначало.

В Народното събрание е внесен законопроект за изменение и допълнение на Закона за обществените поръчки, като в няколко пестеливи текста се дава възможност на Министерския съвет, чрез свое постановление да направи промени в правилника за приложение на Закона за обществените поръчки, което ще се изрази именно в тази методика, заяви и вицепремиерът Гроздан Караджов.

Методиката е публикувана на уебстраницата на МРРБ. Обсъдена е от нас в браншови порядък с Камарата на строителите в България, обсъдена е и с Националното сдружение на общините в България. Методиката се приема, тя предвижда шест отделни подотрасъла, да ги наречем, в строителния бранш – високо строителство, ниско строителство, ВиК строителство, пътно строителство, жп строителство – шестият, прощавайте, в момента не мога да го възпроизведа. Но във всеки един от тези области е предвиден конкретен темп на нарастване в годините назад, тъй като инфлацията ще се компенсира със задна дата, каза Караджов

Единствената насрещна точка на бранша и правителството е за размера на тавана, до който може да се индексира. В нашето предложение е да бъде 15%, в предложението на НСОРБ и на Строителната камара е 30%. Къде и как ще се срещнем, е въпрос на разговори, които тепърва ще протекат между първо и второ четене на закона, защото едва след като влезе в сила това изменение на ЗОП, още следващата сряда ще има постановление на Министерския съвет за методиката, увери регионалният министър

Господа вицепремиери, благодаря за отговора. Разбира се, ние имаме информация по тази тема, но беше добре да я чуят заинтересованите. Репликата ми е в две посоки, и към двамата. 30-те процента, г-н финансов министър, увеличение на финансовите разходи, са преди всичко увеличение на капиталовите разходи по проекти, които ще започнат тази година, и по проекти, които се завършват тази година, но са започнали, репликира Йордан Цонев.

И допълни: „По преценка и на кметовете, а и по наша преценка, е необходимо да се актуализира тази част, която е завършена миналата година и не е добре да се използват парите за тази година за доплащания за миналата година. Затова никак не е зле да се предвиди в актуализацията и специално за възложителите на такива обществени поръчки да се направи проучване, съответната информация да се вземе, да се предвиди – там, където има доплащания за минал период – разбира се, доплащания, които са доказани, че са инфлационно завишени, това да бъде извършено.”.

Защото няма как това да стане, с парите за тази година да се извършват плащания за минали периоди, освен, ако някой кмет или някой възложител не е решил да наруши Закона за държавния бюджет. Това е първото. И второто – би било добре към регионалното министерство наистина, освен с браншовите организации, и с общините да се води този разговор, тъй като те са доста сериозен възложител на такива обществени поръчки, препоръча Йордан Цонев.

Всъщност там рефлектира най-тежко, тъй като общинските бюджети са доста ограничени, особено в капиталовата част. После пак ще дойдат при вас, г-н министър, пак ще разсрочват задължения, ще правим планове и така нататък, каза Цонев.

Методиката ще работи за проекти, които или не са започнали, или са в процес на изпълнение за частта, която не е изпълнена, каза Асен Василев. Ако проектът е вече изпълнен и приет от общината, тогава няма да има индексация, тъй като работата е свършена в стар период и при стари цени, допълни той и увери, че не би следвало да има стари плащания, които да имат нужда от индексация.

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност