Народно събрание

Йордан Цонев: Председателят на НС е много повече от конферансие. Той трябва да издига авторитета на парламента, а не да е котенце пред партийния си шеф

Последният председател на НС се справи с даване на думата: давам ви думата, времето ви, извън процедура сте. Това е роля на конферансие. С това се справят последните председатели. А със задачата, да покажат, че са пръв от тримата големи - председател на Народното събрание, председател на Министерски съвет и президент - не. Това заяви зам.-председателят на ДПС и на Парламентарната група на Движението Йордан Цонев от трибуната на НС. Това стана по време на дебатите за процедурните правила, по които ще се избира новият председател на КПКОНПИ. Мнозинството около "Продължаваме промяната" се опитва да наложи на поста вътрешният министър Бойко Рашков.

Последните председатели не се справиха със задачата да не се крият тези господа тук, министрите, които са функция от вас, от нас, каза още Цонев.

С издигането на авторитета на Народното събрание до конституционните му функции и роля - с тази задача справиха ли се? Не!  За да бъда обективен ще ви кажа, че и предишните не се справиха - от 2009 г. насам, заяви народният представител от ДПС.

Изпълнителната власт е функция на законодателната, тя трябва да знае, че е контролирана от законодателната и това е най-важната задача на председателя на НС, категоричен бе Цонев.

Председателят на НС стои като котенце пред шефа на изпълнителната власт, доколкото тя се се оглавява от партийния шеф, от шефа на председателя на Народното събрание. Е, това ли е справяне с работата на председателя на Народното събрание, попита Цонев.

Така, че ние пощадихме г-н Никола Минчев заради достойнството на един млад човек. Не ни говорете, че се е справял. И не го гответе за някакви постове. Младите хора, да си извървят пътеката, така както трябва. Този пост тук е много повече от конферансие, обобщи Цонев.

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност