Народно събрание

Йордан Цонев: Липсва доверие в изборния процес заради машините на коалиция "Мадуро"

Изборният процес с хартиена бюлетина има недостатъци. Факт, безусловен факт, кой го отрича? Но това основание ли е да оставим  изборен процес, който дава други недостатъци? Заради тях цяла Европа не желае да прилага този модел. Ние членове на ЕС ли сме? Какво взаимстваме от европейските държави? Което ни е удобно ли? Това заяви зам.-председателят на ДПС Йордан Цонев, заместник-председател на ДПС по време на дебата в пленарна зала за връщането на хартиената бюлетина. Парламентът прие на първо четене поправка в Избирателния кодекс, според която хората вече ще избират как да гласуват – с хартия или с машина. Депутатите на ДПС гласуваха „за”.

Йордан Цонев припомни, че ДПС и БСП бяха двете партии, които най-силно работеха за въвеждането на машинен вот. През 2013 г. с тях правихме паралелно преброяване, ние си го организирахме, каза Цонев. И обясни, че ДПС иска връщане на възможността за вот и с хартиена бюлетина, тъй като в момента липсва доверие в изборния процес заради типа машини, който бе въведен.

Ние от ДПС никога не сме искали този тип машини, с които се гласува във Венецуела за Мадуро. Колкото пъти кажете „хартиената коалиция”, толкова пъти ще получите „коалицията Мадуро“, заяви Цонев.

Ние посочихме много ясно дефектите на секционните протоколи. Дефектите на преброяването при субективния фактор се елиминират с машинно броене. Това искахме и ние, обяви народният представител от ДПС.

Дали да има хартиено и машинно гласуване, смесено? Моето лично мнение е против. Двата модела ще донесат дефектите и на двата. Аз лично ще предложа да остане само хартиеното при ясен ангажимент на държавата, кога и в какви срокове ще се произведат машините, които сканират, които броят бюлетините, които връщат невалидната бюлетина да се поправи и отчитат резултатите машинно. Така ще има контрол, заяви зам.-председателят на НС.

Трябва да се върне доверието в изборния процес, категоричен бе Цонев.

По повод големия брой невалидни бюлетини при гласуването с хартия депутатът припомни, че  най-потърпевша от тях бе ДПС.

Най-много недействителни бюлетини има заради преференциите. Тук не ни остана глас да говорим, че преференцията води до недействителни бюлетини, доказахме го, вадихме факти. Но отговорът бе: Не, ще има преференция, недействителните бюлетини какво ни интересуват. Сега някои партии се възмущават, заяви Цонев.

Усложняването на  изборния процес в годините доведе до тези дефекти. Във всички години изборния процес в тази зала всеки, който и да е бил, все се е стремял да го усложнява. Стремял се е да го усложнява в ущърб на ДПС. С мисъл как да потисне гласовете на ДПС, това е било винаги, каза още Цонев. Но подчерта, че въпреки всичко това ДПС не намалява, а увеличава изборния си резултат, на всеки следващ вот.

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност