Народно събрание

Йордан Цонев към Мирослав Иванов: Не прескочихте партийните си пристрастия, не изпълнихте очакванията да се откъснете от политическия си шеф

Много се надявахме г-н председател, че вие ще прескочите партийните пристрастия и ще се отнесете към парламентарната си група и към политическия шеф на изпълнителната власт, към вашия политически шеф, с цялата строгост на властта, която ви дава постът председател на Народното събрание. Не изпълнихте това очакване. С тези думи зам.-председателят на ДПС и на Парламентарната група на Движението Йордан Цонев се обърна към и.д. председателя на НС Мирослав Иванов. Цонев направи това по време на дебатите за процедурните правила по избор на нов председател на КПКОНПИ. Мнозинството около „Продължаваме промяната” иска да наложи на поста вътрешния министър Бойко Рашков.

Михаил Камбарев от „Продължаваме промяната” поиска срокът за предложения за председател на КПКОНПИ да бъде съкратен от 15 до 5 дни. Само преди 10 минути казахте, че процедурните правила са на комисията и те влизат в зала, така както ги е предложила комисията, опонира му Цонев. Промяната от 15 на 5 дни не е редакционна поправка. 15 на 5 дни е същностна поправка, която дори не е сигурно, отговаря на сегашния закон за КПКОНПИ, каза още народният представител от ДПС. И категорично заяви, че предложението да скъсяване на сроковете е абсолютно недопустимо за гласуване.

По темата защо не е избран нов председател на НС Йордан Цонев заяви: „Защото няма сформирано мнозинство за управление на страната, няма коалиция за управление на страната. Има опозиция, задачата на която е да бъде коректив. Когато може да внася вотове на недоверие, да ги гласува и да сваля правителства. Това е задачата на опозицията навсякъде по света.”.

Изборът на председател на НС иска мнозинство за управление, каза Цонев. И допълни: „И тук искам да разбия основната опорка на управляващите партии, че е имало сформирана нова коалиция за управление от ДПС, Възраждане, ГЕРБ и още някой. Не, няма такава и затова не можахме да изберем председател на НС. Коалиции не се сформират за опозиционни действия.”.

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност