Народно събрание

Йордан Цонев: Исканията на синдикатите са справедливи

Исканията на синдикатите са справедливи и добре обосновани. Това заяви председателят на Комисията по бюджет и финанси в 49-ото НС Йордан Цонев, зам.-председател на ДПС, след среща на народни представители от Движението с представители на КНСБ. Профсъюзът организира днес протест пред парламента, след което разговаря с отделните парламентарни групи.

Среща със синдикатите2

Това е регулярната среща преди окончателното приемане на държавния бюджет и бюджетите на ДОО и НЗОК, уточни Цонев. В разговора участваха още народните представители от ДПС Елван Гюркаш и Севим Али.

Среща със синдикатите1

Исканията на синдикатите са за около 305 млн. лв., коментира Цонев. И допълни: „Дори бих казал, че синдикатите са подходили държавнически - не са се разположили в зоната на популизма.“.

Среща със синдикатите3

Повечето от исканията са, разбира се, за издръжка. Ние бихме ги подкрепили след внимателно разглеждане. Може би единственото нещо, което ни спира е, че те ще бъдат за сметка на капиталовите разходи. Тоест – ако капиталовите разходи не бъдат изпълнени. Знаете, че там е заложен буфер при неизпълнение на приходите, за да останем в 3 % дефицит.“.

Среща със синдикатите4

Целият проблем е, че веднъж приети като разходи за издръжка, те стават постоянни, за следващи години и това вече нарушава структурата на разходите в бюджета, в полза на издръжка спрямо капиталовите, обясни Цонев.

Среща със синдикатите6

Но сме изправени пред опасността европейската икономика да влезе в рецесия, респективно и българската. Едва ли ще ни ни заобиколи тази буря в икономиката. Затова трябва да мислим много внимателно. Ако удовлетворяваме исканията за увеличаване на издръжката за сметка на капиталовите разходи, а после влезем в рецесия при наличие на инфлация, това означава стагфлация, допълни той.

Затова ще бъдем внимателни. Но отбелязвам изрично, че може би една част, по-голяма част от тези искания, ще се опитаме да ги припознаем като наши, да ги подкрепим и да ги аргументираме в Комисията по бюджет и финанси, увери Йордан Цонев.

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност