Народно събрание

Йордан Цонев за парите за пътища: Проблемите не се решават с ирелевантност, а по Конституция

Изказване по горещата тема за разплащането от страна на АПИ към пътно-строителните фирми направи в НС зам.-председателят на ДПС и на ПГ на Движението Йордан Цонев. Той напомни на депутатите, че нещата не може да се решават с ирелевантност, а само според изискванията на Конституцията и законите.

Обясни, че днешното решение е решение от миналата седмица и от снощи. "Като виждам продължаващите редакции, май ще се наложи да сложим още една точка - Народното събрание на основание на чл.86 реши да оторизира четворната коалиция след приемане на решението, да го редактира, както намери за целесъобразно, и след това да го пуснем в държавен вестник", заяви от трибуната на НС депутатът. Цонев отбеляза, че това е шега е, но не е никак смешно.

Той подчерта, че днес, както и при предния дебат в НС, се наблюдава едно и също нещо. Опозицията и управляващи спорят по същността на проблема. Имало е договори, които не били в някаква степен законни или изрядни. Другата страна - в случая ГЕРБ, твърди, че всичко е наред и трябва да се изпълнят тези договори" заяви зам.-председателят на ПГ на ДПС.

Той припомни на народните представители, че позицията на Движението е ясна. "Ние твърдим едно и също от първия момент, че не става въпрос за това кой е създал проблема, има ли проблем? Става въпрос за това, че се дават на органа на Народното събрание функции, които той няма. Не може да му бъдат дадени с решение и не може да се прехвърлят правомощия на изпълнителната власт върху законодателната", заяви Йордан Цонев. И подчерта, че още предния път ПГ на ДПС е предложила решението фактически да не съдържа прехвърляне на подобни правомощия.

Напротив Народното събрание да задължи изпълнителната власт да изпълни правомощията и задълженията, които има по Конституция, по закон и съобразно правилника на Министерски съвет, заяви депутатът.

ДПС е имало надежда, че ще се чуе гласът на разума, когато е влязло първото решение, входирано от ИТН и то е изглеждало по думите му някак си поправимо добро или леко поправимо. "Но пристигна пак редакцията от г-н Ананиев, която ни върна в ситуацията от миналата седмица", коментира депутатът.

Йордан Цонев се опита да обясни в каква психологическа ситуация се намира НС. И използва термина за колективния дисонанс.

"Този термин е въведен от Леон Фестингер още преди 65 години и най-просто означава противоречие на познавателната ни система или познавателно противоречие", заяви Цонев. Той каза, че се дават много примери, но ще използвам един, за да онагледи ситуацията.

"Примерът, който се дава, за колективен дисонанс е: аз пуша, пушенето е вредно. Трябва да направят така, че моята познавателна система да влезе в синхрон с двете тези. Опциите са две - или ще спра да пуша или ще спра да приемам, че пушенето е вредно. Има колективен консонанс, при който двете части са в баланс. Да кажем, аз съм добър ученик-редовно се подготвям. Има обаче и трето съждение и то се нарича ирелевантност, когато можеш да кажеш примерно: аз съм добър ученик - пушенето е вредно. Едното няма нищо общо с другото. В тази ситуация сте колеги от ГЕРБ - извинявам се ПП", обясни депутатът.

Той посочи, че ГЕРБ са в консонанс. "Те смятат, че договорите са окей и трябва да се изпълнят и нямат противоречия с познавателната си система. "Вие обаче имате и искате да го решите чрез ирелевантност. Договорите не са окей, ще ги решим, като не ги реши този, който трябва да ги реши, ами някой друг. Не се решават нещата с ирелевантност. Решават се, пак ще ви го кажа по начина по който е описано в Конституцията, законите и т.н.", заяви Йордан Цонев.

И се обърна към депутате с думите, че за последен път им пояснява как трябва да изглежда решението. То трябва да съдържа няколко точки, които задължат изпълнителната власт в лицето на Министерския съвет, съответното министерство, съответната междуведомствена комисия и т.н. да изпълни правомощията си.

"От там нататък всичко е прехвърляне на отговорности, нарушаване на Конституцията, законите и т.н. До нищо няма да доведе, ще доведе до правен абсурд. Както от тази трибуна, април месец предупреждавахме, че Народното събрание не може да налага мораториуми върху действията на изпълнителната власт, които са й дадени с Конституцията", заяви зам.-председателят на ДПС.

Повече от два месеца в страната, докато излезе решението на Конституционния съд - мисля, че беше септември - изпълнителната власт беше абсолютно блокирана. Решението на Конституционния съд беше, че сме били прави и, че не е била права лявата част на залата, която го наложи, заяви депутатът и зададе въпроса: "Какво от това?"

Поясни, че решенията на Конституционния съд нямат ретроактивна сила, но блокират държавата. Понеже нямат наказания за този, който е наложил, може отново да го наложи.

"Сега е така, няма санкция. Ще приемем решение, с което ще нарушим Конституцията, ще създадем правен абсурд, правен прецедент, от който ще се възползват следващите управления. Санкция няма да има", заяви депутатът.

И продължи: "Санкцията е за хората, за бизнеса и нека да ви кажа нещо което много обичате, особено Кирил Петков и Асен Василев. Санкцията е за инвестиционния климат.". По думите на Йордан Цонев така не се създава инвестиционен климат. Поясни, че така може да се докарат само инвестиции, като онази едномилиардната с паметната записка.

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност