Народно събрание

Йордан Цонев: Защо се иска Конституционна комисия? Ще има промени в основния закон или за да се произнася преди КС?

Как се случваха промените в Конституцията? Те са правени няколко пъти без да има Конституционна комисия. Когато се внесе промяната, се прави временна комисия по промяна на Конституцията. Това заяви зам.-председателят на ПГ на ДПС Йордан Цонев по време на дебатите по Правилника за организацията и дейността на Народното събрание. Повод бе предложението и в 49-ото НС да има постоянна Комисия по конституционните въпроси.

От това което се говори ние разбираме две неща. Първо – тази комисия се прави, защото може би ще има промени в Конституцията. Второ - да се произнася преди Конституционния съд по предмета на работата на Конституционния съд, каза Цонев.

Да, така излиза. Правна комисия го е правила това. Във всеки един парламент наблюдаваме едно разслояване на комисиите по предмет или по хоризонтални политики, или по вертикални. Така можем да сложим още десетки и десетки политики, които да имат комисия, подчерта зам.-председателят на ДПС.

Комисиите в началото бяха 12 или 14, станаха 24. Ако тръгнем по този принцип ще ги направим 40. По определена политика няма да има един закон в рамките на 4 години. Достатъчно е комисиите, които са създадени да се занимават с постъпилите законопроекти или политики. Нали това е работата на председателя на Народното събрание? Да прецени в коя комисия въпросният законопроект да бъде разгледан, подчерта Йордан Цонев.

За конституционната комисия предметът на дейност е това дали има проект за промени в Конституцията. Тогава се прави временна комисия. Или - няма проекти, няма Конституционна комисия. По всички останали въпроси има правна комисия, категоричен бе Цонев.

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност