Народно събрание

Йордан Цонев: В бюджета на съдебната власт виждаме наказателна операция

 

Безспорно има нужда от реформа на съдебната система. Безспорно има нужда от реформа не само прокуратурата, но и останалите части на съдебната система. По това имаме консенсус, заяви зам.-председателят на ДПС и на Парламентарната група на Движението Йордан Цонев по време на дебатите по второто четене на държавния бюджет. Зам.-председателят на бюджетната комисия в НС коментира бюджета на съдебната система.

Българските граждани не са доволни от работата на съда. Чуждестранните инвеститори не са доволни от работата на съда. Всички го знаем това. Част от институционалния диалог трябва да бъде това, каза Цонев. И допълни: "Инвестиционният климат се влошава и от решенията по отношение на собствеността и защитата на собствеността и на чуждите инвеститори. Онази прословута реплика на френския посланик дьо Кабан за гнилите ябълки беше по повод решения на съда във връзка с френски инвеститор".

В днешния бюджет на съдебната власт ние виждаме наказателна операция на изпълнителната власт към една част от съдебната власт, каза Йордан Цонев. И обясни: "Защо е наказателна? Нямаше да е наказателна, ако проектът на МС за бюджет на съдебната власт по чл.2, си беше минус тези 20 млн. Но тук го правим демонстративно - вкарваме проект на МС и после чрез народен представител, ако и той да е председател на бюджетната комисия, демонстративно махаме 20 млн. от бюджета на една от частите на съдебната система.".

Реформите искат подход, искат консенсус, искат междуинституционален диалог. Те не искат противопоставяне и наказателни операции, категоричен бе зам.-председателят на ДПС. И попита: "Г-жо министър, говорите за програмно бюджетиране. Мислите ли, че знаете какво е програмно бюджетиране? Сигурна сте? Ако Ви запитам колко програми има вашият бюджет на Министерството на правосъдието, можете ли да ми отговорите?"

Убеден съм, че не можете. Но това не е некомпетентност. Това е друга тема. Програмното бюджетиране не панацея, драги колеги. То е много сложен процес, при който ако няма ясно измерими критерии, които да водят до точни цели, резултатът е обратен, каза още Йордан Цонев. Той даде за пример състоянието на българското образование, от което никой не е доволен. Причината е, че в тази сфера има програмно бюджетиране, но без ясни критерии и точна оценка.

Затова бюджетът на съдебната власт не е опит за реформа. Това е някаква наказателна операция, която няма да доведе до реформи. Тази бюджетна акция на мнозинството е в грешната посока, каза Цонев.

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност