Народно събрание

Имрен Мехмедова: Ние от ДПС първи алармирахме за риска от продоволствена криза. Осигурихме 300 млн. лв. за земеделските производители

Ние от Движението за права и свободи първи алармирахме с декларация за риска от продоволствена криза.  Това заяви народният представител от ДПС Имрен Мехмедова, член на Комисията по земеделие, храни и гори, по време на дебатите по Закона за подпомагане на земеделските производители, внесен от председателя на комисията Пламен Абровски („Има такъв народ”).

Движението за права и свободи направи своите предложения при актуализация на бюджета. ДПС осигури допълнителни 300 млн. за подпомагане на сектор земеделие, припомни Мехмедова.

В момента Европейската комисия дава  една възможност на всички страни членки да подкрепят земеделските си производители. Смятам, че всички в тази зала е редно да подкрепим този законопроект на първо и второ четене, за да може наистина този ресурс да достигне до българските земеделци и да спасим нашето родно производство, категорична бе Имрен Мехмедова.  

Промените в закона са свързани с прилагането на специалната мярка за извънредно временно подпомагане от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони (ЕЗФРСР) в отговор на последиците от войната в Украйна.

Мярката дава възможност на държавите членки да използват наличните средства по действащите програми за развитие на селските райони, в размер до 5% от общия принос на ЕЗФРСР за 2021-2022 г., за подкрепа на засегнати от кризата земеделски производители и малки и средни предприятия. Подкрепата следва да се насочи към най-засегнатите бенефициери, като държавите членки могат да определят условия за допустимост и, когато е целесъобразно, обективни и недискриминационни критерии за подбор.

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност