Народно събрание

Ертен Анисова: Подписването на Крайовската спогодба символизира заедността на хората в Добруджа

Изложбата „Граници и съдби. Добруджа 1940 г.“., посветена на подписването на Крайовската спогодба и възвръщането на Южна Добруджа в пределите на България, символизира заедността на хората в Добруджа. Това заяви председателят на Комисията по туризъм в парламента Ертен Анисова при откриването на уникалната историческа експозиция в Мраморното фоайе на Народното събрание.

Изложбата е по инициатива на всички народни представители, избрани от област Добрич, в сътрудничество с местния регионален исторически музей.

Изложба в парламента

В този тържествен миг всеки един от нас застава с преклонение и чувство на гордост пред реликвите, свързани с подписването на Крайовския договор. Те ни напомнят историческия момент, когато генерал Попов разписва новата граница между България и Румъния, връщат ни в миговете на радост, изпитани от добруджанци по време на възвръщането на Южна Добруджа в пределите на България, каза Анисова.

За мен, като народен представител от ДПС, тази изложба има още един много специален знак. Тя символизира заедността на населението от Добружданския край. Заедността, която е основна ценност в политиката на ДПС, подчерта народният представител от ДПС.

Тази заедност, постигната преди 83 години, е издържала изпитанията на времето и ето днес - ние, народните представители от Добричката област, макар от различни политически сили, заедно работихме за тази изложба. За да пренесем късчета от историята на България в храма на нейната демокрация, посочи още Ертен Анисова.

Изложба в парламента2

В парламента могат да се видят писалката, с която ген. Георги Попов, подписва картата с новата граница между Румъния и България, както и много дипломатически документи.

Богат снимков материал проследява работата на българската делегация при воденето на преговорите и подписването на договора на 7 септември 1940 г., както и навлизането на българската армия в Южна Добруджа в дните между 21 септември – 1 октомври 1940 г. Фотографиите са запечатали огромната радост и въодушевление на добруджанци при посрещането на българските войници в Балчик, Тутракан, Добрич, Каварна, Тервел, Силистра и Генерал Тошево.

Показана е и трагедията на близо 70 000 българи от Северна Добруджа, които по силата на Крайовския договор трябва да напуснат родните си места и да се преселят на юг.

В изложбата са показани също материали от печатни издания, свързани с възвръщането на Южна Добруджа, като първодневни пощенски картички и пликове, вестници и списания от периода септември – октомври 1940 г. Сред тях е броят на „Държавен вестник“ от 12 септември 1940 г., в който е публикуван пълният текст на Крайовската спогодба.

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност