Народно събрание

Ерджан Ебатин към министър Рашков: Да се притиска и да се създава дискомфорт в политическия опонент е в противоречие с човешката природа по отношение на това да има справедливост

Народният представител от ДПС Ерджан Ебатин изнесе факти за оказан натиск и тормоз от страната на МВР по време на предизборната кампания миналата година по отношение на настоящи и бивши местни активисти на ДПС във Варна. Народният представител зададе два въпроса към министъра на вътрешните работи Бойко Рашков по време на парламентарния контрол.

"На 7 юли 2021 г. в град Варна, район „Христо Ботев“, господин Красимир Кабакчиев, който е местен председател на „Движението за права и свободи“, е привикан в полицията, за да подпише протокол, че няма да участва в схеми за купуване на гласове. Поради каква причина е направено това, на какво основание, какви са данните и доказателствата от страна на Министерството на вътрешните работи да се подходи по такъв рестриктивен начин по отношение на правата и свободите на отделната личност", попита народният представител Ерджан Ебатин и добави:

"В какво се изразява „наличието на достатъчно данни“, за да се стигне до това принудително подписване на протокол, уведомена ли е прокуратурата и какъв е резултатът, в крайна сметка - какво е установено за това лице".

След като министър Рашков отговори, че "тези действия, които ние сме предприели, са в контекста на Член 65, ал. 2 от Закона за МВР", Ебатин категорично възрази, че не е получил нито едно конкретно сведение за въпросното лице от гледна точка на това какво закононарушение е извършил.

"Твърдя, че това лице не е извършило тази конкретика и това действие не се е налагало", каза още народният представител.

Ебатин му припомни, че ДПС е особено чувствителна към тази тема, защото "демокрацията, правата и свободите са най-ценното нещо в българското общество".

"Заради това за нас е особено важно нито една държавна институция, министерство и ръководство на държавата да не си позволява да шантажира демокрацията, правата и свободите на личността. Затова и ДПС задава тези въпроси, за да разбере всяка една политическа партия, че ние държим за правата и свободите. И както ние държим, така всеки един министър и чувстващ себе си отговорен към правата и свободите на личността гражданин, трябва да се отнася към българското общество", заяви още Ерджан Ебатин.

Народният представител от ДПС зададе на министър Рашков и втори въпрос, свързан с оказан натиск и тормоз от страна на МВР по време на предизборната кампания.

"По време на предизборната кампания на парламентарни избори на 11 юли 2021 г. в район „Младост 2“, град Варна, област Варна, господин Алеко Тодоров Атанасов, бивш местен председател на ДПС, е подписал протокол, че няма да участва в схеми за купуване на гласове.
С намерението да проучим и осветлим този процес Ви питам: на какво основание и в какво се изразява наличието на достатъчни данни пак и на какво основание е подписал този протокол? И моля, когато се отговаря, да бъде за конкретния случай, за конкретна дата, за конкретния месец. Тези избори съм ги организирал аз. Знам, че е нямало нищо, свързано с купуване на гласове – твърдя го отговорно", заяви Ебатин.

След министърът каза, че ставало дума не за доказателства, а за предварителна информация, че лицето се занимава с лихварска дейност, депутатът от ДПС отговори:

"Ясно ми е, че по хипотезата на Закона може да привиквате всекиго и да го карате да подписва предупредителен протокол. Това е правено, включително и с мен от страна на едновремешното ръководство на МВР в лицето на господин Цветанов. Но това е политически инструмент да притискаш и да създаваш дискомфорт в политическия си опонент. Може да е облечен в законова форма и да намерите начин тук да го оправдаете, но това не означава, че ние нямаме своите чисто човешки и политически аргументи да не се съгласим, защото това е в противоречие с човешката природа по отношение на това да има справедливост".

"За да не си мислите, че някой от нас се заяжда с Вас и от ДПС го правим, аз искам да кажа още нещо по отношение на това, което беше направено миналата година. Справянето с въпроса за купуването на гласовете миналата година от предишния екип на Министерството, имаше своя успех. И затова моите хвалебствия по отношение на ръководството на Министерството, включително към министър Рашков. Но този въпрос няма касателство с въпроса за справедливостта. Защото аз работих този изборен процес и знаех всяка подробност по отношение на него, и Ви гарантирам, че нямаше казус с купуване на гласове от нито едно от лицата, които са работили в предизборната кампания за „Движението за права и свободи“. Сигурен съм в това, което казвам. И наистина пожелавам на Министерството на вътрешните работи в една бъдеща кампания да бъде на висота на отговорността на демокрацията", заяви още Ерджан Ебатин.

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност