Народно събрание

Елхан Кълков с въпрос към земеделския министър за сеч по протежението на река Дряновска и река Църна. Иван Иванов: Вземаме мерки!

Жителите на село Горно Дряново с тревога споделят, че Държавното горско стопанство „Гърмен” е планувало да извърши сеч на дървен материал по протежението на река Дряновска и река Църна. Притеснението идва от това, че водоснабдяването на населеното място се осъществява именно от тези реки чрез открити водоизточници. Това съобщи народният представител Елхан Кълков по време на парламентарния контрол в петък, задавайки въпрос на земеделския министър Иван Иванов.

През последните години в резултат на  изменение на климата и все по-горещите месеци през лятото снабдяването на населението с вода е изключително голям проблем в това населено място. Имало е седмици наред, при които се налага режим  на снабдяване с вода особено през летния период. Имайки предвид, че жителите на село Горно Дряново са изцяло свързани с гората, винаги са полагали усилия и да опазвали тази природна даденост, моят въпрос е следният: „Има ли възможност да бъде спряна тази сеч на гората около вододайната зона на село Горно Дряново, за да бъдат успокоени жителите на  населеното място, че няма да им се налага да бъдат с режим на водоснабдяване?”, попита Кълков.

Министър Иванов съобщи, че на 17-18 февруари 2022 г. е извършана обстойна документална теренна проверка от служители Югозападно държавно предприятие – Благоевград, въз основа на която е констатирано:

Санитарно охладителната зона около речно водохващане Лещен на река Църна река, приток на река Дряновска река, обособена в землището на село Лещен, село Дебрен, село Ореше, община Гърмен, за питейно битово водоснабдяване в село Лещен е определена със заповед от 2 декември 2009 г. на Басейнова дирекция „Западнобеломорски район” - Благоевград в съответствие със Закона за водите и Наредба 3 от 16.10.2000 г., за условията и реда за проучване, проектиране, утвърждаване, експлоатация на санитарно охранителните зони  около водоизточници и съоръжения за питейно-битово водоснабдяване и около водоизточниците на минерални води, използвани за лечебни, профилактични, питейни и хигиенни нужди. Реките Дряновска река, Църна река и водохващането  на село Горно Дряново  попадат в горски стопански участък на териториално поделение Държавно горско стопанство „Гърмен”. Шест насаждения са обособени в обект, за което е проведена процедура за възлагане на добива на маркиране за сеч на дървесина в размер на 2935 кубически сантиметра и е сключен договор с фирма, регистрирана на територията на община Гърмен, информира Иван Иванов.

Нито едно от тези насаждения не попада в най-вътрешния пояс първи на санитарно-охранителната зона с площ от 3 хектара, което се обособява за строга  охрана непосредствено около водоизточника и/или съоръжението. В средния пояс - втори на определената санитарно-охранителна зона с площ 193, 1 хектара, попадат в 5 от общо 6 насаждения, включени в обекта за добив на дървесина. В съответствие с наложените  ограничения по заповедта за обявяване на санитарно охранителна зона в насажденията съгласно горскостопанския план е планирано провеждане на сеч с намалена интензивност, каза още Иванов. Той съобщи, че пояс трети на санитарно-охранителната зона не е обособен.

Маркиращите лесовъди са се съобразили с  наличието на вододайна зона и въведения ограничителен режим като извършеното маркиране е с по-ниска интензивност от планираната по горскостопанския план, каза министърът. Единственото насаждение, което граничи пряко с река Дряновска, е оставено в буферна зона с ширина 20-30 метра. При останалите 5 насаждения, в които има дерета с притоци на река Дряновска река, също са оставени буферни зони с ширина над 20 метра независимо, че деретата не са с постоянно водно течение. За всички насаждения са издадени позволение за сеч от 21.01.2022 г. като сечта в момента още не е започнала. Крайния срок за сеч 30.12.2022 г.

Следва да се отбележи, че държавните горски  територии управлявани от териториално поделение на ДГС Гърмен са сертифицирани за устойчиво управление на горите по Националния FSC стандарт на България, каза Иван Иванов. Той обеща да осъществява най-строг контрол при прилагането на мерките.

Това, което чух, че ще бъдат съкратени част от мероприятията, може би до някъде ще удовлетвори жителите на селото. Защото, както Вие самият казахте, в пояс 2 по Ваши данни около 3000 кубика сеч, това наистина се отразява за водоснабдяването на населеното място. Дано компромисът да е постигнат и се надявам, че за в бъдеще Вашите служители ще бъдат по-справедливи по отношение на предвижданията на сеч в конкретните санитарни зони, призова Елхан Кълков.

Очаквам, ако има други подобни случаи да бъдем своевременно предупредени и ще вземем мерки, отговори министър Иван Иванов. За нас е приоритет подобен район, тъй като в резултат и на наводненията през декември месец 2021 г. имаше нарушено водоснабдяване, допълни министърът. Нашите служители са 24 часа в денонощието  на разположение, за да предотвратят и незаконна сеч, и да отговарят на изискванията на местното население.

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност