Народно събрание

Елхан Кълков към Бойко Рашков: Връчиха на кмета на Сърница предупредителен протокол преди вота през юли 2021 г. Какво трябваше да направи - да отиде на почивка и да няма избори в града ли?

Депутатът от ДПС Елхан Кълков разкри поредния случай за полицейски тормоз в предизборните кампании през миналата година. Той попита министъра на вътрешните работи Бойко Рашков на какво основание два дена преди изборите през юли 2021 година кметът на община Сърница Неби Бозов е призован в полицейското управление във Велинград, за да му направят протокол да не се занимава с избори.

Той припомни на Рашков, че според чл. 13 от Изборния кодекс организационно-техническата подготовка и обезпечаване на изборите се осъществява от Министерския съвет, областния управител и със съдействието на местната общинска администрация, и представители на секционните избирателни комисии.

Какво трябваше да направи кметът на общината - да се скрие, да отиде на почивка и да остави в община Сърница да няма избори ли, попита Кълков.

Елхан Кълков разкри и още един скандален случай, когато на 2 юли 2021 г. в село Буково, община Гоце Делчев, област Благоевград, Суат Джемал Мехрем, който не е представител на ДПС,

докато работил в имота си, Мехрем видял да спира автомобил на Главна дирекция „Жандармерия“. От него излезли въоръжени мъже с качулки и пред очите на децата му, които са в първи и четвърти клас, започнали обиск на автомобила му, а после Мехрем бил поставен на земята. След като полицаите си тръгнали, децата се разплакали и го попитали: „Тате, ти какво си направил, че тези хора по този начин идват тук?

"Това е фактическата обстановка. След шест дена е призован да подпише протокол за предупреждение", обясни Кълков и добави:

"Тук аз въпрос към министъра нямам. И това е по молба на Суат Мехрем, който ме видя миналата седмица и каза следното: „ Гледах предишните контроли в Народното събрание. На мен ми стана ясно какво се е случвало по време на предизборната кампания, предполагам, че и на цяла България им е станало ясно какво се е случвало".

Кълков отправи молба към председателя на Народното събрание да събере всички парламентарни групи, за да се подготви такова законодателство, така че "това, което е изживял този човек, да не се случва на никого“.

 

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност