Народно събрание

Елван Гюркаш: Бюджетът на НЗОК не гарантира по-добро качество и достъп до здравеопазване. ПГ на ДПС ще се въздържи при гласуването му

Предложеният проектобюджет на НЗОК за 2023 г. показва увеличение на разходите за здравеопазване, както в абсолютна стойност, така и като процент от Брутния вътрешен продукт. Това е плавна, многогодишна тенденция, която подчертава значението на здравеопазването в структурата публичните разходи. Но планирането на по-високи разходи трябва да бъде обвързано с по-добро качество на публичните услуги и с по-висока степен на удовлетвореност от потребителите, което, за съжаление, не винаги се постига и засега остава мечтана цел. Това заяви народният представител Елван Гюркаш по време на дебатите за приемането на бюджета на Здравната каса за 2023 г. Парламентарната група на ДПС се въздържа при гласуването му и ще направи своите предложения преди второто четене на проекта.

Oт гледна точка на финансова обезпеченост секторът разполага с достатъчно и нарастващи ресурси, но оптимизацията при разходването им е задължително условие за постигането на по-добри резултати с цел гарантиране адекватността на здравната система спрямо потребностите на населението, каза Гюркаш.

Според нея добро впечатление в проектобюджета прави приоритизирането и отделянето на по-голям финансов ресурс за дейностите в извънболничната медицинска помощ (първична, специализирана, медико-диагностична).

Това дава възможност да се реализират политики с поставяне на акцент върху профилактиката, амбулаторното наблюдение и ранната диагностика на социално-значимите заболявания. Но не е достатъчно. Ако не се разработят и не могат да се въведат индикатори и измерители за постигнати резултати, тези средства могат да потънат по пътя на нереформираната система, предупреди народният представител от ДПС.

В законопроекта отсъстват предложения за въвеждането на специфични мерки - законодателни, икономически, социално-психологически, информационни, с които да се промени подходът към лицата, които не се осигуряват здравно. Лечението на този голям контингент от хора за сметка на здравноосигурените води до натрупване на дефицити в осигурителната система, категорична бе Елван Гюркаш.

Сериозен проблем за здравноосигурителната система се превръшат диспропорциите между вноските, които държавата прави за осигуряваните от нея лица и разходите за тяхното здравно осигуряване, каза още Гюркаш. И посочи, че все още за това се дава голям ресурс от общата финансова рамка - почти половината от определените средства.

Традиционно най-обемното перо остава болничната медицинска помощ, но без предшестващи действия по оптимизиране и преструктуриране. В същото време има известен риск средствата за заплащане на болничната помощ към края на годината да бъдат недостатъчни, предвид и обстоятелството, че договорените цени по НРД през 2022г бяха увеличени плавно, каза още Елван Гюркаш.

Промените в Закона за здравното осигуряване от 07.02.2023 г. налагат в НРД 2023-2025 г. да се запишат изисквания за гарантиране на основни трудови възнаграждения на медицинските специалисти в болниците, не по-ниски от предвидените в КТД-отрасъл "Здравеопазване”. Също така да се предвидят средства по Методиките за финансиране и осигуряване на персонал в болници от отдалечени и труднодостъпни райони, единствени в общината, и за приоритетни МБАЛ, подчерта народният представител от ДПС.

За да се изпълнят тези законови изисквания се предполага, че в бюджета на НЗОК ще е предвиден съответният финансов ресурс, а това не се вижда, което налага по реда на болничната помощ да бъдат осигурени допълнителни средства. Една от възможностите е чрез предварително разпределение на част от резерва, каза Елван Гюркаш.

Нашата ПГ ще се въздържи в гласуването. Защото бюджетните параметри не гарантират по-добро качество и достъп до здравеопазване, заключи тя.

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност