Народно събрание

Д-р Хасан Адемов за бюджета на НЗОК: Лимитите да отпаднат. Иначе разчетите не се отличават от тези на ГЕРБ!

За поредна година, когато се обсъжда бюджетът на Националната здравно-осигурителна каса правя процедурно предложение за отпадане на чл.3. и чл.4 от него. Това заяви народният представител от ДПС д-р Хасан Адемов, зам.-председател на социалната комисия в НС по време на второто четене на бюджета на НЗОК. И обясни: "В чл.3. е казано, че НЗОК утвърждава чрез всяка регионална здравно- осигурителна каса за всяко тримесечие към договорите на изпълнителите на медицинска помощ броя на назначаваните специализирани медицински дейности и стойности, на медико-диагностичните дейности в съответствие с бюджета на НЗОК и пакета от здравноосигурителни права. Тези предложения, т.нар. регулативни стандарти, представляват като философия връщане на прословутия командно-административен начин на управление. Казвам това, защото НЗОК, регионалните здравноосигурителни каси са тези, които определят какви обеми да има, какви цени да има със съсловните организации разбира се по време на рамковото договаряне. Този начин е изживял своето време.".

"Лекарят трябва да се грижи единствено и само да изпълнява качествено своите ангажименти, да предоставя качествена услуга на своите пациенти, а не да се занимава с бюджети, с обеми, с финансиране и т.н. Ако има обаче, надеждно изградена информационна система, която като ястребово око да следи разходите на всеки един лев, тогава няма да има никакъв проблем", каза д-р Адемов. И се обърна към здравния министър проф. Асена Сербезова: "Г-жо министър, кога най-после ще се изгради тази информационна система, за да може лекарите да се освободят от това бреме да се занимават с обеми и с цени, вместо с негово величество пациента".

Д-р Хасан Адемов заяви, че същото се отнася и за чл.4. - годишните прогнози и стойности на лечебните заведения за болнична помощ, т. нар. лимити.

"Защо трябва да има лимити при положение, че бюджетът на НЗОК за болнична помощ е над 2 млрд. и 632 млн. лв.?! Като прибавим и над 1 млрд. за извън болнична помощ 3,5 млрд. лв. от бюджета на Касата са под строгия контрол на надзор на НЗОК и РЗОК. Заем, че там доминират политическите назначения. Ако ги няма тези регулативни стандарти, ако ги няма тези лимити, мисля, че пак ще се включим в рамките на бюджета на НЗОК. Надзорният съвет с помощта на информационната система ще има възможност да проследява онлайн всякакъв тип разходи. Там, където има преразходи, ще изпраща своите финансови контрольори и въпросът ще бъде решен. Защо трябва да продължаваме с този т. нар. командно-административен начин на управление?", заяви д-р Адемов.

Юздите са в нас, парите са в нас, ние сме хората, които разпределяме. Иначе каква е разликата с бюджетите на ГЕРБ? Новите управляващи се отрекоха от този начин на финансиране, обобщи д-р Хасан Адемов.

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност