Народно събрание

Д-Р ХАСАН АДЕМОВ: Бюджетната комисия спешно да разгледа законопроекта за осигуровките на бежанците. Не е ясно нито кой е източникът на финансиране, нито откога текат осигуровките им. Болен украинец чака за трансплантация!

В предлагания от управляващите Законопроект се предвижда целия пакет от здравни услуги, които ще могат да ползват украинските граждани. Само, че не е ясно кой ще осигурява тези средства. Това заяви народният представител от ДПС д-р Хасан Адемов по време на обсъжданията на измененията на Закон за здравното осигуряване, касаещи бежанците от Украйна.

Той заяви, че в проектозакона няма никаква прогноза колко бежанци се очакват, както и каква сума ще е заделена за покриване на осигуровките им.

В момента няма записан източник на финансиране, не е ясно върху какъв доход ще се осигуряват украинските бежанци, откога започва осигуряването им, докога продължава и откога започват да текат техните здравноосигурителни права, категоричен е народният представител.

Той се възмути, че се предлага финансирането да става по начин, определен с решение на Министерски съвет.

"Това е моделът на джипката, който го отрекохме всички в тази зала. Защо законодателят не казва по какъв начин трябва да бъдат осигурени, Какъв е проблемът да го кажете", попита Адемов.

Той изказа учудване, че по време на обсъждането на промените в закона в здравната парламентарна комисия, когато е попитал председателят й - доц. Антон Тонев, как да гласува при положение, че нито една от цифрите не знае, доцентът му отговорил: Д-р Адемов, гласувайте със сърце.

"Уважаеми г-н Тонев, аз не съм кардиолог, аз съм реаниматор. Оставяйки емоционалната окраска настрани, аз винаги гласувам с разум", заяви д-р Хасан Адемов.

Той настоя тестовете да бъдат незабавно внесени в бюджетната комисия, за да се предвиди необходимия финансов ресурс, "а не да разчитат единствено и само на преструктурирането, както казва Министерство на финансите".

"Изрично заявявам, че ние не сме против подкрепата за украинските бежанци, напротив. Единствената ни забележка е, че начина, по който се предлага да бъде решен този въпрос не е законодателно и правно технически изчистен", заяви народният представител.

Той добави, че въпросът не търпи отлагане, защото В една от столичните болници в момента има един болен от Украйна, който чака за трансплантация на сърце.

"Всички сме за това да помогнем на бежанците от Украйна. Затова тези средства трябва бързо да бъдат осигурени и да има легитимен начин за финансиране на тази дейност", заяви доктор Адемов.

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност