Народно събрание

ДПС със съвет към министър Александър Николов: Дръжте Асен Василев по-далеч от енергийните проекти

Ключов въпрос по една от най-актуалните теми за България – как да се гарантира енергийната сигурност на страната особено на фона на войната в Украйна и какви са действията на правителството в тази насока, зададоха в рамките на парламентарния контрол депутатите от ДПС Рамадан Аталай, Станислав Анастасов и Фатме Рамадан.

Въпросът им към министъра на енергетиката Александър Николов разви Рамадан Аталай, който е й заместник-председател на Комисията по енергетика в Народното събрание. Той посочи, че междусистемната газова връзка „Гърция – България“ за пренос на природен газ заедно с терминала за втечнен природен газ „Александруполис“ са ключова част от плана за диверсификацията на енергийните доставки на България, така че страната ни да гарантира енергийния си суверенитет и да не допуска ситуации, в които доставките на енергийни източници се използват като политически лост срещу България като лоялен член на Европейския съюз и НАТО.

В тази връзка той зададе към министъра следния въпрос: предвид актуалните предизвикателства към международната архитектура за сигурност и в частност към енергийната сигурност в България, да ни отговорите какви действия предприема правителството, за да ускори изграждането на Междусистемната газова връзка „Гърция – България“ за пренос на природен газ, както и за ускоряване на изграждането на терминал за втечнен природен газ „Александруполис“, в който българския газопреносен оператор „Булгартрансгаз“ ЕАД е акционер.

В изпълнение на мое разпореждане изпълнителният директор на „Ай Си Джи Би“ АД регулярно на ежеседмична база предоставя в Министерството на енергетиката информация за актуалното състояние при изграждането на Междусистемната газова връзка „Гърция – България“, включваща доклад за напредъка по изпълнение на дейностите по строителство, технически дейности, регулаторни въпроси, както и предстоящи и оставащи действия до въвеждане в експлоатация на газопровода“, заяви министър Александър Николов.

Той отчете, че на базата на тази информация общият напредък по изграждане на „Ай Джи Би“ към 14 април е слединят: 91,15% степен на завършеност. Постигнат е общ напредък в периода 1 януари – 14 април 2022 г. – 13,15%. Приключили са преговорите между акционерите по нов устав на проектната компания, подадено е заявление за сертифициране като оператор на преносна мрежа пред регулаторните органи на Гърция и България. Като приключени или изпълняващи се по план са отчетени дейностите по промени в Мрежовия кодекс, Тарифния кодекс на оператора, избор на подформи за резервиране на капацитет, избор на газова борса, финализиране на договор за доставка на газ за запълване на газопровода и технологични нужди, споразумения за пренос на природен газ, междусистемно свързване, споразумение за работа с Газов хъб „Балкан“.

Извършено е съгласуване от страна на „Булгартрансгаз“ по свързването към съседните оператори – TAB и „Десла“, като вече са стартирали и строителните дейности по свързването с тях.

По въпроса за терминала за втечнен природен газ край град Александруполис Общото събрание на акционерите на „Газтрейд Ес Ей“, в което „Булгартрансгаз“ е акционер и в проектната компания, е одобрило окончателно инвестиционно решение на свое заседание на 27 януари 2022 г. По този начин е дадено началото на реализацията на проекта. Срок за изграждане и начална търговска експлоатация на терминала за втечнен газ е в края на 2023 г. , обясни енергийният министър.

Той увери, че финансирането на проекта е осигурено както по линия на европейското финансиране, одобрен е грант в размер на 166,7 млн. евро по Оперативна програма „Конкурентоспособност, предприемачество и иновации“, така и по линия на кредитиране от Национална банка на Гърция. Подписани са основните условия на кредит с банката на обща стойност 283 млн. евро, успоредно с поетите първоначални задължения за финансиране от акционерите в размер на 81,4 млн. евро за покриване на част от проектните разходи, съгласно подписано споразумение между акционерите.

С оглед развитието на последните събития в международен аспект и в продължение на плана за диверсификация и гарантиране на енергийните доставки и енергийната сигурност, Съветът на директорите на „Газтрейд Ес Ей“ е одобрил препоръка към Общото събрание на акционерите за подаване на заявление за лицензия за независима система за природен газ относно втори терминал за втечнен газ в района на Александруполис, съобщи министър Александър Николов. Поясни, че в четвъртък всички хидравлични тестове по връзката „Стара Загора – Комотини“ са успешно проведени.

След това думата за реплика взе депутатът Станислав Анастасов и напомни на министъра, че има облог с господин Аталай за 1 юли 2022 г., че ще потече газ по тръбата. Така че ако може да ни отговорите дали на 1 юли дали ще потече. Казвам го съвсем добронамерено. Ние сме абсолютно загрижени за енергийната независимост на България, която в новия контекст вече стана абсолютен must, както казват на английски – нещо, което трябва да се случи, заяви народният представител от ДПС.

Той посочи, че колкото до терминала – т. нар. независима система за природен газ на Александруполис, се вижда, че там има известно закъснение, най-вече от гръцка страна с одобрението. И припомни на министъра един факт - че след натиска на ДПС предишното правителство все пак се съгласи да има дял в проектната компания на тази независима газова система, защото предишното правителство нямаше такова намерение.

Това, което Вие обявихте, донякъде е радостно, че ще се строи втори такъв терминал – ние също имаме такава информация за намерението на гръцката страна. Тъй като все пак крайният срок за изпълнение е 2023 г., което в сегашната ситуация е малко далече от гледна точка на осигуряване на енергийната сигурност на Европа и на България в частност, тъй като на практика това е един международен проект, ще си позволим да Ви дадем един абсолютно приятелски съвет, за да вървят по-гладко нещата. Когато продължавате нататък, използвайте енергийната дипломация“, заяви депутатът от ДПС.

„Преди малко в залата на изслушване беше външният министър, тя абсолютно спазва нормите на дипломацията и Закона за дипломатическата служба, така че има възможност как да подпомогне този процес и дръжте господин Асен Василев по-далече от енергийните проекти, защото виждаме всичко, в което той по някакъв начин се намеси. Първо, му липсваше всякакъв вид дипломация, която е доста важно в този критичен момент. Виждаме и резултатите от неговите действия, така че продължавайте, но Асен Василев по-далече да стои от енергетиката и ще бъдем по-близо до енергийната независимост“ посъветва народният представител Станислав Анастасов министър Николов.

Министърът използва правото си дуплика и заяви, че честно казано не бяга от облога, но не го помнел. Според него, след като хидравличните тестове на тръбата са приключили – щом тече вода, може да се пусне и газ и то дори още от днес.. Съвсем различен е въпросът, за да сме абсолютно коректни дали цялата процедура по лицензиране, работа, потвърждение от Европейската комисия, позволява търговска експлоатация. Затова говорихме за техническа експлоатация и теч на газ, заяви министърът.

Накрая Рамадан Аталай взе думата от място и припомни, че министър Асен Василев е обещал да получим газ на 1 юли.

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност