Народно събрание

ДПС спира със закон зловредните руски инвестиции

ДПС спира със закон зловредните руски инвестиции в българската икономика.

Със 141 гласа „за”, 38 „против” и 19 „въздържали се” Народното събрание прие на първо четене законопроекта на Движението за защита на българската икономика от корозивни, най-вече руски, инвестиции, които имат цел да навредят на интересите на България.

Проектът е депозиран от лидера на ДПС Мустафа Карадайъ и народния представител Делян Пеевски.

С промени в Закона за насърчаване на инвестициите ДПС предлага специален механизъм за проверка на преките чуждестранни инвестиции, за да се избегне риск от навлизане на руски капитали в сектори, свързани с националната сигурност.

Законът предвижда създаването на междуведомствен съвет към министъра на иновациите и растежа, който да проверява и дава разрешение за всички преки инвестиции на стойност над 1 млн. евро. Ако инвестицията предизвиква съмнения, на кандидат-инвеститора могат да бъдат наложени "поведенчески и структурни мерки" за изпълнение.

Поправките в Закона за насърчаване на инвестициите създават механизъм за прилагане на Регламент 2019/452 на Европейския парламент, като трябва да се създаде рамка за скрининг на преките чуждестранни инвестиции в съюза, каза по време на дебатите зам.-председателят на ДПС Станислав Анастасов, който представи мотивите към закона.

С проекта страната ни хармонизира националното си законодателство с това на Европейския съюз в областта на преките чуждестранни инвестиции.

Няма как да не отбележа, че този законопроект на Мустафа Карадайъ, Делян Пеевски и група народни представители от ДПС е продължение на законопроекта на инициативата на ДПС за премахването на т.нар. „златни паспорти“, подчерта Анастасов. По думите му целта е изграждането на здравословна среда за устойчиви и трайни чуждестранни инвестиции, които да създават работни места и да имат принос към националната икономика, а не да бъдат използвани като средство за постигане на други цели.

Целта на закона е българската икономика в частност и тази на Европейския съюз като цяло да бъдат предпазени от инвестиции с така наречен „корозивен“ капитал, тоест инвестиции и придобивания, които имат потенциал да навредят на националната сигурност или обществения ред на България, а в по широк смисъл - на сигурността на европейските или атлантическите  ни партньори, обясни Станислав Анастасов.

Обхватът на инвестициите е обект на регулация. В законопроекта са включени инвестициите в критичната инфраструктура, както са отбелязани в Регламента. Той е имплементиран в законодателството на 18 от 27-те страни-членки на ЕС.

Освен критичната инфраструктура регламентът засяга достъпа до чувствителна информация, включително и личните данни, както и способността тя да се контролира, или свободата на плурализма, словото и медиите. Този законопроект ще бъде и много важен инструмент за борбата с дезинформацията в контекста на руската военна агресия срещу Украйна, подчерта Станислав Анастасов.

Проектът е особено важен, тъй като се засилва тенденцията за увеличаване в световен мащаб  на зловредните основно руски корозивни капитали, особено в контекста на непровокираната руска военна инвазия в Украйна. Вносителите разчитаме, че чрез него ще бъдат предпазени ключови сектори в националната сигурност, отбраната и обществения ред, каза зам.-председателят на ДПС.

Преди второто четене ДПС ще направи допълнителни предложения в закона. Например, ще отделим изцяло руските и беларуските инвестиции така, че те да подлежат на пълен скрининг, независимо от критериите, които сме заложили. Разбира се, възможно е да се създадат и отделни писти за отделни категории инвестиции, за да не подстрадат инвестиции, които са  абсолютно добронамерени и полезни, каза Анастасов. Той подчерта, че ще има диференциран подход към отделните категории инвестиции.

Ще бъдем безкомпромисни, няма да има никаква възможност да се заобикалят санкциите на ЕС, заключи Станислав Анастасов.

       

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност