Народно събрание

ДПС отново настоя за изслушване на вицепремиера Асен Василев за националния план за възстановяване и устойчивост

ДПС отново настоя за изслушване на вицепремиера Асен Василев за националния план за възстановяване и устойчивост.

Изразявам несъгласието на ДПС с начина, по който се неглижира  внесеното от нашата парламентарна група на 2 февруари искане за изслушване на вицепремиера Асен Василев за националния план за възстановяване и устойчивост и за оперативните програми от новия програмен период, заяви народният представител от ДПС доц. д-р Джевдет Чакъров от трибуната на парламента.

Вече 1 месец това изслушване не намира място в дневния ред на парламента. За този период необходимостта от такова изслушване не само не отпадна, а напротив - стана още по-наложителна, подчерта доц. Чакъров.

В декларация от парламентарната трибуна  ние от ДПС вече изразихме безпокойствието си от включването в Плана на проекти без да има концепция за реформи в сферите към които те се отнасят, каза още доц. Джевдет Чакъров.

Той изтъкна, че бързо организираното и импровизирано обществено обсъждане на някои от проектите по Плана е провокирало повече въпроси, вместо да даде отговори. Някои от участниците в обсъждането дори изразиха съмненията си дали определени проекти не са включени специално заради конкретни изпълнители, каза народният представител от ДПС. И допълни, че сериозни притеснения поражда липсата на информация и анализи за социалните и икономическите последици от реализацията на някои проекти по плана.

Закъснението в подготовка на оперативните програми за настоящия програмен период 2021/2027г., вече е огромно. Тече втората година от този период като и тя се очертава да е нулева за България. Няма никаква информация за степента на готовност по тези програми. Кога може да се очаква Европейската комисия да  одобри споразумението с България за тяхната реализация, попита доц. Чакъров.

За пореден път ние от ДПС призоваваме за  провеждане на дискусия в Народното събрание за Плана и за оперативните програми, при която да се постигне надпартиен, национален консенсус, за защита на националните интереси на България чрез съответните проекти. Това изисква отговорно политическо поведение и съответства на заявките за нов стил на управление. Ако действително има желание тази заявка да бъде изпълнена със съдържание, а не просто декларация за печелене на избори”, подчерта доц. Чакъров. Той настоя изслушването на Асен Василев да бъде включено в дневния ред на Народното събрание.

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност