Народно събрание

Доц. Петър Чобанов: Само редовно правителство ще даде сигурност на хората

Основната мярка за сигурността на хората е да се създаде редовно правителство. Това заяви председателят на Бюджетната комисия в НС доц. Петър Чобанов пред журналисти в кулоарите на НС. Така той коментира декларация на депутатите от "Продължаваме промяната" с искане правителството да внесе за разглеждане нов бюджет.

Удължаването на мерките за догодина е временно решение, каза той.

Създаването на редовно правителство в 48-ото НС е основната мярка, която може да гарантира спокойствието на гражданите през зимата, заяви доц. Чобанов. Това е една от областите, в която правителството има единствената и водеща роля. Без правителството да внесе бюджет, ние не можем да разглеждаме бюджет. Парламентът до известна степен може да задължи правителството, но пак сме на ръба на конституционните норми, мотивира се Чобанов.

Народният представител от ДПС уточни, че „в момента позицията на правителството е правилна и ПП не трябва да настояват за нов бюджет преди да обяснят защо с техния стигнахме дотук".

Те дължат отговори защо се очертават толкова големи дефицити за 11 млрд. лева за догодина и дългове от 15 млрд. лв., каза бившият финансов министър.

Чобанов аргументира позицията си с изчисления въз основа на данните за месец октомври. „Сега имаме 1 млрд. дефицит само за октомври, в който нямаме някакви много големи капиталови разходи. Което значи, че това се дължи предимно на текущото изпълнение на бюджета и на текущи разходи. Ако умножим този дефицит по 12 месеца, получаваме това, за което говорим“, пресметна председателят на Бюджетната комисия в парламента.

Той обясни, че рискът наистина е голям и идва оттам, че самите работодателски организации очакват 15% спрямо тази година, което е много голям риск за данъчните приходи през следващата година. А очакваната рецесия в европейски страни означава, че ще се забави търсенето на наши стоки и оттам също ще спаднат оборотите.

Затова трябва да сме много внимателни в тази ситуация и без да имаме едно ясно политическо мнозинство, което носи реална отговорност за действията си, а не хвърля в публичното пространство лозунги, няма как да се случи и с бюджета“, категоричен бе Чобанов.

Той подчерта, че пътят е да се стигне до този момент, в който партиите да проявят разум, да се създаде мнозинство и да се носи ясна отговорност.

Чобанов подчерта, че непълноценният бюджет за догодина е временно решение. И се аргументира: „Ще се опитаме да съобразим всички нужди, така че хората да посрещнат зимата и преживеят колкото се може по-спокойно, но оттук нататък това е и призивът към всички партии – седнете на масата и се разберете, създайте пълноценно мнозинство, което да носи своята отговорност, за да можем да решаваме проблемите“.

Чобанов отхвърли възможността да се внасят промени между първо и второ четене на представените разчети от МС, наричайки това „голяма фриволност“.

„Но основната мярка, която предлагаме и продължаваме да настояваме, е да се създаде правителство“, категоричен бе председатеялт на Бюджетната комисия в НС.

И припомни: „ДПС от няколко парламента насам повтаряме, че не трябва да се чертаят изкуствени червени линии и че трябва да имаме идейно хомогенно мнозинство, което държи на това да повишаваме благосъстоянието на хората и да дадем възможност на бизнеса да работи“. Допълвайки: „Ако видим, че като платформа се оформят подобни действия, разбира се, че искаме да сме част от такова мнозинство и да имаме водеща роля в него, тъй като виждате, че като експертиза имаме какво да дадем“.

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност