Народно събрание

Доц. Петър Чобанов: Предложения на партии носят дефицит и дълг

По колко милиарда дълг ще трупаме през всяка от следващите три години? И създаването на редовен кабинет, който носи ясна политическа отговорност и може да разкаже на международните пазари състоятелна история за реформи, ще намали ли рисковете, които наблюдаваме сега? Тези въпроси зададе народният представител от ДПС доц. Петър Чобанов на служебния министър на финансите Росица Велкова по време на изслушването й в парламента.

Чобанов, който е бивш финансов министър, подчерта, че предложенията на някои парламентарни групи ще донесат от 6 милиарда лева дефицит и 6 милиарда дълг допълнително.

Аз вярвам в експертния потенциал и добросъвестността на дългогодишните служители на министерство на финансите, каза Чобанов, който е бивш финансов министър.

Имаме необходимост от дискусията в парламента и се надявам да я проведем и за Плана за възстановяване и устойчивост. От една страна заради забавянето на средствата, от друга - заради реформите, които трябва да направим, подчерта народният представител.

Новият дълг за 2023 г. възлиза на 15,9 милиарда лева, за 2024 г. - на 15,99 млрд. лв., за 2025 - на 16,199 млрд. лв., съобщи Велкова.

При условие, че се включат нови политики, които бяха обявени от политическите партии, допълнителните разходи, с които би се натоварил бюджета са между 5 и 7 млрд. лв. в зависимост от сроковете, каза тя.

При тези дългови нива размерът на държавния дълг за 2023 г. би възлязъл на 50,3 млрд. лв., за 2024 – на 62,7 млрд. лв., за 2025 – на 85,389 млрд. лв. Съответно лихвените плащания ще възлизат на 823 млн. лв. за 2023 г., на 1,7 млрд. от 2024 г. и на 2,6 млрд. в 2025 г. Естествено, ако има редовен кабинет, който е с парламентарно мнозинство, би постигнал по-ниски доходности, отколкото едно служебно правителство, заключи министър Велкова.

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност