Народно събрание

Доц. Петър Чобанов към Корнелия Нинова: Мерките на правителството са на парче. Бензин по 3 лв. и олио по 7 лв. не са за хвалба!

Виждаме какво се случва от средата на миналата година по отношение на инфлацията. Предупредихме още през септември с въпрос до тогавашният премиер, че инфлацията ще се ускори, че причина тогава директно ще са енергийните цени. Това заяви народният представител от ДПС доц. Петър Чобанов, бивш финансов министър, отправяйки въпрос към вицепремиера и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова.

После към тях се добавиха и други фактори, които, надявам се, добре да познаваме и да се анализират в правителството, но така или иначе не сме видели още нито тези анализи, нито реакцията на тях. Междувременно инфлацията на цените на производител надмина 30 процента за вътрешния пазар. Тези цени на производител се пренасят по-късно и в потребителските цени, където инфлацията вече е двуцифрена. Ще припомня само, че Институтът по икономика и политики към УНСС предупредихме, че инфлацията ще бъде двуцифрена. Предупредихме го няколко пъти, разглеждайки бюджета, каза доц. Чобанов.

Разбира се, реакцията беше, че това са свръхоценки, че те се правят, защото сме от опозицията и т.н. Така или иначе това вече е факт, инфлацията е двуцифрена и ще продължи да расте. Към момента не виждаме никаква стратегия какво правителството смята да прави за овладяване на този ценови натиск, за подпомагане на хората и бизнеса, така че да не продължи инфлацията, коментира още народният представител от ДПС. И попита: "Имате ли стратегия как по интелигентен начин ще овладеете инфлацията?"

Това е въпросът на днешния ден, това е въпросът на въпросите – цените и инфлацията, а не всички други опити да размиваме диалога днес, отговори Корнелия Нинова.

Както знаете още от миналата година, подготвяйки бюджета за 2022-ра и мерките, с които да подпомогнем бизнеса и домакинствата, направихме няколко неща. Първо, мораториум върху цените за битовите потребители и всички аргументи против, как той е вреден, как той, след като отпадне, ще се качат цените драматично и не помагаме на семействата, се разбиха на пух и прах. Да, мораториумът изтече и цените днес не са с драстичен скок, нали? Съмнява ли се някой, че тази мярка помогна на битовите потребители да посрещнат най-тежките първи три зимни месеци без да има огромно увеличение на сметките им в домакинствата, в домовете им? Второ, по отношение на бизнеса, до 1 април помощта на държавата беше по 250 лева на мегаватчас за енергопотребители, от 1 април тя се увеличи на 300 лева за мегаватчас, защото и цените постоянно растат. Тази подкрепа постигнахме в преговори с почти всички бизнес организации, тоест имаше диалог, имаше търсене на решение, намери се разумно решение, каза още Нинова.

Мярката 60 на 40 помогна на доста фирми и работодатели и работници и запазване на работните места. Както знаете тази мярка продължава и сега. Що се отнася до потребителските цени... преди да говоря за тях да обобщя така – чрез мерките на правителството 4 милиарда лева стигнаха до икономиката и до домакинствата за три месеца и половина за подкрепа за преодоляване на този инфлационен скок, продължи вицепремиерът.

Всички мерки, които предприе правителството, почти всички, се оспорваха от една или друга страна. Имам предвид, например, борбата със спекулата, проверка на Комисията за защита на потребителите, преписките, които се заведоха в КЗК за едни странни движения на цените на бензина и на олиото, май бяха оспорени или поне от опозицията от вас, много категорично. Дадоха ли резултат? Точно за 24 часа този скок в цените, абсолютно изкуствено създаден, изчезна, на другия ден нямаше такива цени. Това не е малко усилие на правителството да се бори със спекулативните мерки, каза още Нинова.

От днес влизат в сила всички онези мерки, които представляват 20 милиарда лева, частта от бюджета за 2022 година, която е ориентирана към увеличаване на минимална заплата, увеличаване на майчинството, увеличаване средствата за отглеждане на дете, ваучери за храна на работници от 80 на 200 лева, 50 милиона за общините, помощ за техните субсидирани дейности, делегирани дейности и т.н., безплатни детски градини. Всичко това започва от днес, от днес влиза в сила и ще важи през цялата година, допълни вицепремиерът.

Това са мерки на парче, това са мерки събирани оттук оттам, мерки, които не дават резултати поради факта, както казах, че инфлацията продължава да се ускорява и ще продължава да се укорява. 40 процента инфлация на цени на производител е достатъчно категоричен показател сам по себе си, контрира доц. Петър Чобанов.

По отношение на бюджета, който сега ще започне да се изпълнява и ще приключи да се изпълнява някъде към юли, когато очакваме следващия бюджет пак за тази година, ще видим през този период каква част от социалните мерки ще бъдат предприети. Няма как да се съглася с вас и по отношение на това, че сме преборили спекулата. Разбира се този непазарен подход, и за мораториума, и за обявяването на спекула, и за това правителството да спекулира колко е производствената цена да кажем на олиото, също може да поспорим, да направим цяла дискусия тук за това. Това, което се случи с износа на зърно също не е за хвалене. Хората търпяха загуби по 250 евро на контейнер за ден забавяне, поради факта, че бяха подложени уж на проверки, а де факто този износ на зърно беше спрян, беше пуснат. Но това ставаше арбитражно, ставаше с устни разпореждания – не обработвайте документи, после пуснете на еди кой си контейнерите, което също се разминава с нормалната мениджърска и пазарна логика, категоричен бе финансовият експерт на ДПС.

С това няма какво да се хвалим, с цените по бензиностанциите също няма какво да се хвалим, те са си 3 лева, с цените на олиото също няма какво да се хвалим, в някои квартални магазини те са си по 7 лева. Така че, към момента нямаме никакви убедителни доказателства и потвърждение на тезата, че имаме интелигентно овладяване на проблема с инфлацията, обобщи Чобанов.

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност