Народно събрание

Доц. д-р Джевдет Чакъров: Редно е да има размер, в който държавата ще поема здравните услуги на бежанците

В какъв размер държавата ще покрива здравните услуги на бежанците и откъде ще дойдат парите за това. Тези въпроси постави доц. д-р Джевдет Чакъров, зам.-председател на Здравната комисия в НС по време на дебатите в пленарна зала за поправките в Закона за здравното осигуряване. С тях бежанците със статут на временна закрила няма да плащат здравни услуги. Те ще се покриват с публични средства.

"Откъде ще са парите, кое министерство ще ги даде", попита депутатът от ДПС д-р Хасан Адемов, зам.-председател на социалната комисия в НС и член на здравната. По думите му с постановление на Министерски съвет ще се определя доходът, на който ще се осигуряват бежанците, но МС може да осигури доход върху 1 или 100 лв. Д-р Адемов призова управляващите да обещаят, че няма да пипат заложените 184 млн. лв. в закона за бюджета на здравната каса за непредвидени разходи.

Д-р Адемов, вие основно поставихте въпроса за източника на финансиране с оглед на осигурителните вноски, които трябва да бъдат внесени в този случай. Ясно е, че всички искаме да подпомогнем този процес да се случи. Беше редно, нормална практика е в законодателството да има една ясна финансова обосновка и да бъдат посочени, каза доц. д-р Джевдет Чакъров. И допълни: "Но за съжаление това не е сторено и наистина трябва да има отговор, за да бъдем коректни към всички, които на солидарен принцип са в осигурителния процес.".

Не е ли е редно все пак да има и някакъв размер, на услугите, които покрива държавата, както е за всички останали, попита Чакъров. Това което се отнася за бизнеса, за лицата които се самоосигуряват. Трябва да има коректност, трябва да има равнопоставеност, категоричен бе народният представител от ДПС.

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност