Народно събрание

Доц. Джевдет Чакъров към здравния министър: Хората очакват дигитализацията на здравеопазването. Тя ще подобри всички процеси в системата

Кои от основните елементи на Електронната здравно-информационна система към момента вече са въведени в действие и реално работят, кои елементи остава да бъдат въведени в действие и в какви срокове се предвижда това да се случи? Отчита ли се подобряване на контрола върху системата на здравеопазване и върху качеството на медицинското обслужване на база вече въведените елементи; ако да – в какъв аспект? Тези въпроси зададе от трибуната на НС народният представител от ДПС доц. Джевдет Чакъров, зам.-председател на Комисията по здравеопазване, на ресорния министър проф. Асена Сербезова по време на парламентарния контрол.

Видно е, че на този етап липсва обмяна на информация даже между университетски болници, ТЕЛК и други структури в системата на здравеопазването, липсата на нормално функционираща електронна здравна система се усети особено по време на настоящата пандемия, каза доц. Чакъров. И даде пример - големите университетски болници нямат електронен достъп до системата на РЗИ, за да могат от там да изтеглят въведените в здравно-информационната система резултати от ПСР или антигенни тестове, удостоверяващи или отричащи позитивен или негативен резултат за Ковид-19.

Позволявам си да кажа от личен опит, че след установяване на положителни тестове закъснява обмяната на информация, така че да се обадят и да се проконтролират болните, които са вече с положителен тест, да бъдат под карантина и по какъв начин протича този процес, изтъква още народният представител от ДПС

Към момента са разработени и внедрени следните модули и функционалности на Електронната здравно-информационна система, наричана НЗИС:

Базова функционалност на ядрото – това е единна среда за обмен на медицински данни, посредством която се осигурява комуникацията на всички изградени модули, системи и подсистеми на НЗИС, и тези, които предстои да се изградят посредством интерфейс или уеб услуга, включително комуникация с външни регистри и информационни системи; 

Среда за разработчици – също е осигурена интеграционна среда за работа на внедрените модули, спецификации, подсистеми и тестова среда. В нея, уверила съм се лично, при пускане на нов модул всички заинтересовани страни, които имат достъп, могат да коментират, преди да бъде пусната;

Набор от номенклатури, необходими за пуснатите в експлоатация модули;

Разработени са и са интегрирани в НЗИС основни регистри, като е осъществена интеграция с основните системи на различни институции. Това са ЕСГРАОН, НОИ, регистърът на БЛС, регистърът на Българския фармацевтичен съюз, Позитивният лекарствен списък, Имунизационният регистър, Ковид регистърът и други;

Електронната рецепта, която обхваща рецептите, които се отнасят за лекарствата, заплащани напълно или частично от НЗОК, която е факт, и т.нар. бяла рецепта.”, изброи в отговора си министър Асена Сербезова.

По отношение на бялата рецепта, част от проблемите, които вие поставихте, са по-скоро не проблем на самата Национална здравно-информационна система, а проблем, който следва да бъде уреден в нормативна уредба. В момента има създадена работна група в Министерството на здравеопазването и се гледа проект на наредба, тоест трябва да бъдат задължени съответните субекти да попълват информация, и това е част от проблема и решението, което споменахте, каза още министърът.

„Електронно направление за медико-диагностична дейност, за изследвания за Ковид-19, електронен преглед също е предвиден, който позволява в реално време да се изпращат данни от проведените медицински прегледи към НЗИС, като пускането му в експлоатация ще стане именно след излизането не тази наредба. Електронното медицинско досие, електронен здравен запис – тук са разработени осем раздела, като техният брой ще се увеличи с разработката на специален модул за хоспитализации, като в момента в него се съдържа само информация за предписаните и отпуснати електронни рецепти и електронни направления”, каза още Сербезова.

Тя съобщи, че се предвижда и Здравно-информационен портал, като към него допълнително са добавени и секции за записване час за ваксинация и за цифров сертификат. Предвидени са мобилни приложения. Водени са разговори с БЛС за мобилни приложения за предписване на Е-рецепти и са разработени 15 електронни административни услуги.

До края на 2022 г. предстои НЗИС да бъде разработена и внедрена в пълната си функционалност, каза Асена Сербезова. Сред основните модули и функционалности, които предстои да бъдат финализирани, са модули за електронна рецепта, електронно направление, за имунизации и хоспитализации. Идеята е Националният раков регистър също да бъде интегриран в тази система, да има регистър на хората с диабет, национален регистър на инвазивна кардиология, национален генетичен регистър, включително и регистър на клиничните изпитвания и скрининг.

Доста мащабно и сериозно е разгърната работата и дейността относно въвеждането на електронизация в системата на здравеопазването, така както гласи решението от юни 2017 г., каза доц. Джевдет Чакъров.

Не чух от вас обаче каква ще е ефективността от ваша гледна точка, като министър на здравеопазването, който е принципал на тази дейност. Ние определено считаме, че въвеждането на дигитализация в системата на здравеопазването ще подобри информираността, проследяването на всички процеси в системата на здравеопазването, каза народният представител от ДПС.

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност