Народно събрание

Джейхан Ибрямов: Светът се преструктурира. Стара Европа има нужда от ясна, сигурна и стабилна отбрана

Светът се преструктурира. Стара Европа има  нужда от ясна, сигурна и стабилна отбрана. Това каза народният представител от ДПС Джейхан Ибрямов, член на комисията по национална сигурност в НС, по време на дебатите за ратифицирането на протоколите за присъединяване на Република Финландия и Кралство Швеция към НАТО.

Чуха се изказвания, че този ден или акт е исторически. Факт е, че е исторически. Но исторически беше денят 5 юли, когато в сградата на НАТО в Брюксел посланиците на страните от НАТО подписаха договора за присъединяване на двете страни като пълноправни членове, каза Ибрямов.

Но това е формален акт. Двете много отдавна са партньори в този алианс, участват в съвместни  мисии, обмени и всичко, което включва като сигурност, стабилност и обмяна на опит между страните-членки към Северноатлантическия договор. Нещо повече - Швеция и Финландия са членове и на Европейския съюз - на стара Европа, което показва начина на мислене както в НАТО, така и в Европейския съюз, подчерта народният представител.

И не случайно този акт се случва в момент, когато светът като цяло се променя, светът се преструктурира. Може би самата стара Европа има  нужда повече от всякога от ясна, сигурна, стабилна, отбрана и взаимодействие. Искрено се надявам и други страни да последват примера на Кралство Швеция и Република Финландия.  Защо не Сърбия, заяви Джейхан Ибрямов.

Ключовото в моето изказване е юридическият акт, който се случва в момента - разширяването на НАТО, бих казал и на Европейския съюз. Това говори за едно развитие и за победа за всички членове на Северноатлантическия договор. По-никакъв начин  това разширяване, това развитие няма да повлияе на някакви други структури, на някакви други страни. Дори имаше изявление от страна на Русия, че те нямат нищо против това разширяване и не виждат някаква заплаха за страната си в това направление, каза още Ибрямов. И подчерта, че ДПС подкрепя ратификацията.

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност